Achtergrond

De week van Went in tweets #95

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#95 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 165 tweets van afgelopen week zijn dit de 16 tweets die je niet mag missen.

Uber

CPB over innovatie

Het CPB publiceerde deze week een rapport over kansrijk innovatiebeleid. Als lid van de klankbordgroep heb ik een aantal malen over de aanpak van het onderzoek en concepten voor het rapport meegedacht en gepraat en schriftelijk commentaar geleverd op teksten. Heb ik veel van geleerd. De discussies in die groep waren zo nu en dan best "openhartig", zoals dat in persberichten over diplomatieke ontmoetingen geloof ik wel genoemd wordt, daar was alle ruimte voor. De onderzoekers kregen veel commentaar, tips en suggesties, en hebben daar hun voordeel mee gedaan. Het rapport dat er nu ligt is interessant voor iedereen om kennis van te nemen, maar is vooral ook van harte aanbevolen aan politieke partijen, politici en straks (in)formateurs. En lees even de prima inleiding over wat de onderzoekers wel en niet weten en mogen claimen.

Evidence-based

Uit de medische wereld (testen van medicijnen) overgewaaide Randomized Control Trials (RCTs) zijn populair bij filantropische instellingen, hulporganisaties, economen en andere sociale wetenschappers. Maar ze kennen ook hun beperkingen, blijkt uit dit mooie stuk van Harvard-econoom Ricardo Hausmann, hoogleraar in de praktijk van economische ontwikkeling.

Geluk

In april komt de Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar een breed welvaartsbegrip met haar rapport – ik ben heel benieuwd. Dat economische groei en de omvang van ons bbp té beperkte indicatoren zijn voor hoe het met ons gaat, is bekend inmiddels. Naar welzijn en geluk wordt dan ook steeds meer onderzoek gedaan.

Financiële liberalisering vergroot ongelijkheid

In 1997 schreef econoom Dani Rodrik het prachtig boek "Has globalization gone too far?", dat ik toen ook in het economenweekblad ESB heb besproken. Die recensie kan ik niet meer vinden, maar ik kwam terwijl ik daar naar op zoek was wel een column tegen die ik later voor de ESB-site schreef over dezelfde problematiek. 

Kritiek op globalisering was in 1997 nog maar weinig te horen, zeker onder economen. Maar inmiddels is dat veel normaler geworden. Rodrik kritiseert in zijn boek uit 1997 o.a. de liberalisering van kapitaalverkeer, die door internationale organisaties met kracht werd aanbevolen. Het IMF kijkt daar inmiddels ook kritisch op terug, en stelt in het stuk hieronder expliciet dat de ongelijkheid er in veel landen door is vergroot.  

FBI versus Apple cont'd

Economen 

Mooi interview met econoom Irene van Staveren, die net een nieuw boek uit heeft over dode economen die ten onrechte bijna niet meer gelezen worden. Mooi boek, aanrader !

Teams

Wat is de ideale samenstelling van een team? Google begon met de allerbeste mensen bij elkaar te zetten, dat lijkt logisch. Maar zoals velen van ons uit eigen ervaring weten, heb je daarmee nog niet per sé een goed of lekker werkend team. Google begon een groot onderzoek, en in dit interessante artikel vind je de bevindingen.

Bernienomics round 2

In de vorige aflevering van dit blog schreef ik over de interessante discussie die in de VS los is gebrand over de economische plannen van de sociaal-democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. Gerald Friedman, een hoogleraar economie die zelf niet op Sanders stemt maar op Clinton, heeft de plannen van Sanders doorgerekend en daar zijn inmiddels honderden columns en blogs aan gewijd. Deze week kwamen de topeconomen Christina en David Romer met stevige kritiek op Friedman, maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Friedman reageerde zelf, en dat deed o.a. ook Jamie Galbraith (bekend bij velen als adviseur van Varoufakis). Het boeiende is dat Friedman en Galbraith vanuit een ander model redeneren dan de Romers. En er wordt nog wel eens ontkend dat er verschillende benaderingen en scholen zijn in de economie, maar zij baseren zich daarbij op andere theorieën dan de momenteel gangbare. 

Europa kraakt

Staan de Europese samenwerking en Europese Unie zo langzamerhand op instorten? Je krijgt soms wel de indruk want de problemen stapelen zich op en het draagvlak voor verdergaande samenwerking erodeert. Deze week nog zei Merkel dat de euro op het spel komt te staan als de EU geen greep krijgt op de vluchtelingenstroom. In dat kader twee interessante artikelen. En om alvast naar uit te kijken ;-): Hella Hueck en ik schrijven een longread over de toekomst van Europese samenwerking en de euro die eind van de maand verschijnt in onze serie over de economie van overmorgen.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons