Achtergrond

De week van Went in tweets #88

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#88 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 208  tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Toekomst globalisering
Voor een zaal FNV-ers die nadenken over de strategie van de vakbeweging vanaf 2017 mocht ik deze week een inleiding houden over economische globalisering. Dat werd een leuke bijeenkomst. Met globalisering hou ik me al meer dan twintig jaar bezig, en van de eenzijdige juichverhalen die daar een tijd over in de mode waren is niet veel meer over. Algemeen wordt nu wel erkend dat er ook verliezers zijn en niet alleen winnaars, en er wordt gespeculeerd over de toekomst van globalisering. Gaan we de komende jaren meer richting regionale blokken? En komt na het verdrag van Schengen, dat het vrij verkeer van personen binnen Europa regelt, ook het heilige huisje van het vrije kapitaalverkeer verder onder druk te staan?

Zelfrijdende fietsers in de regen
Als je sommige techno-optimisten moet geloven, rijden we binnenkort allemaal in zelfrijdende auto's rond. Even afgezien van de vraag of we dat wel willen – daarover verschillen de meningen uiteraard – zal dat ook minder snel gaan dan wordt geclaimd omdat er nog veel problemen opgelost moeten worden. Geen nieuws voor mij, ik woon in Amsterdam: fietsers blijken een probleem te zijn. En regen ook.

Alles verandert behalve ik
Het enthousiasme voor zelfrijdende auto's bij producenten van deze voertuigen en betrokken onderzoekers is natuurlijk niet moeilijk te begrijpen. Maar niet alleen zij hebben de neiging te overschatten hoe snel maatschappelijkke veranderingen gaan. Tegelijk denken mensen gemiddeld genomen dat zijzelf niet veel of snel veranderen. Over deze paradox schreven Harry Garretsen en Janka Stoker een mooie column.

Longread mythes over handel
Over onze handel bestaan veel mythes, schreven Hella Hueck en ik in november in een zevendelige serie korte artikelen voor RTLZ. Daar hebben we nu ook een longread van gemaakt, die op Follow the Money is gepubliceerd en tot onze vreugde veel is gelezen en gedeeld. Extra mooi is dat uit zeer uiteenlopende hoeken positieve reacties kwamen: dat  draagt hopelijk bij aan de discussie over onze handel in de Economie van Overmorgen.

Dit doen economen
Een mooi stuk over verschillende perspectieven waarvanuit economen naar de wereld kunnen kijken. En het kost je een dik uur maar dan heb je ook wat: een mooie lecture van Dani Rodrik over mijn favoriete boek van afgelopen jaar, zijn Economics Rules.

Klimaat
Behartenswaardige blogpost over de beperkingen van economen die onderzoek doen naar het klimaatprobleem. 

Wereldeconomie
Hoe gaat het in China? Is de economische groei in de VS echt wel zo robuust? En zal de economie in Europa dit jaar eindelijk weer eens aantrekken? Elke dag verschijnen er te veel om te lezen artikelen over de toestand en perspectieven van de wereldeconomie – deze twee vond ik daaruit de moeite waard.

Twitterrouw

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons