Achtergrond

De week van Went in tweets #85

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#85 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 139 tweets van afgelopen week zijn dit de 11 tweets die je niet mag missen.

Financieel nieuws

Klimaat
Aan het begin van de klimaattop in Parijs werd deze indrukwekkende video vertoond.

En is het gelukt? Kunnen we tevreden zijn over de uitkomst van de onderhandelingen? Het kan natuurlijk altijd beter, en wat de concrete resultaten straks zijn, moet nog blijken. Maar… ik volg en onderzoek nu al twintig jaar globalisering, en het lijkt er op dat een manier gevonden is om in mondiale publieke goederen (global public goods) te voorzien, in de echte wereld van vandaag. Daarin zijn de nationale staten tegen veel voorspellingen en verwachtingen in nog steeds dominant, en dat blijven ze ook op afzienbare termijn. Daarom vind ik Parijs goed nieuws. Je kunt namelijk internationaal wensenlijstjes aannemen tot je een ons weegt, maar als niemand zich verplicht voelt daar wat te doen, kun je dat op geen enkele manier afdwingen. Daar lijkt een oplossing voor gevonden te zijn in lijn met de 'fietstheorie voor samenwerking'. Voor het klimaat én op weg naar een andere, betere manier van globaliseren is dat van groot belang als je het mij vraagt.

Het komt er nu in alle landen van de wereld op aan stappen vooruit te zetten. Dat kan niet alleen worden overgelaten aan het bedrijfsleven, aan superrijke mensen met een goed (of slecht) geweten, of aan de overheid. Ze zijn allemaal nodig, schrijft econoom Mariana Mazzucato in dit relevante opiniestuk.

Robot de baas
Allemaal bij elkaar hier op mijn website: weblinks naar onze nieuwe WRR-verkenning over robots, naar de Engelse uitgave, naar de video van de presentatie 8 december in Pakhuis De Zwijger, naar de video van een gesprek van Marieke Blom (ING) en mij bij Van Liempt live, en naar mijn stukje in de pre-adviezen van de economenvereniging KVS over mens en machine.

Pluriforme economen
De economiestudenten van SIREN, die opkomen voor meer pluriformiteit, en het Rethinking Economics netwerk van academici (o.a. de hoogleraren Esther-Mirjam Sent, Jan Luiten van Zanden, Jan Rotmans, Herman Wijffels, Ewald Engelen, Rolph van der Hoeven, Lex Hoogduin) zijn samen gegaan in een nieuwe stichting, die zich beijvert voor meer diversiteit in het economieonderwijs en de beoefening van economie in ons land. Internationaal is dit een beweging waar ik veel sympathie voor heb, dus toen de studenten me vroegen of ik bestuurslid wilde worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De stichting bestaat sinds vorige week officieel. Joris Tieleman is de voorzitter, en Irene van Staveren, hoogleraar pluriforme economie aan het ISS, die volgend jaar een Nederlands boek over pluriforme economie uitbrengt, is onze vice-voorzitter. De website is al in de lucht met o.a. de doelstelling van RE:NL – check it out !

Beste boeken in 2015
Het is het einde van het jaar, dus tijd voor lijstjes. Dit zijn mijn vijf favoriete boeken uit 2015. Martin Visser vroeg een aantal economen om hun top-3 met toelichting voor de Financiele Telegraaf, dus daar (en vervolgens natuurlijk ook op twitter) binnenkort mijn motivatie voor de eerste drie. 

Omarm verandering

Bullshit
Een onderhoudende wetenschappelijke analyse van bullshitters, en van wie ontvankelijk zijn voor bullshit. Don’t take it personal.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons