Achtergrond

De week van Went in tweets #76

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#76 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 110 tweets van afgelopen week zijn dit de 13 tweets die je niet mag missen.

Slim werken

Schäublenomics
Verhelderend artikel over hoe de Duitse minister Wolfgang Schäuble tegen de wereld en economen aankijkt. Het lezen waard, want hij is momenteel natuurlijk een van de  belangrijkste beslissers over hoe het verder moet in Europa.

Crisisbeleid en mentale gezondheid
Dit artikel over wat crisisbeleid voor gevolgen heeft op de mentale gezondheid van veel mensen vond ik informatief en aangrijpend. Een aanrader: het kan jou ook gebeuren.

Welzijn
Begin dit jaar schreven Hella Hueck en ik een longread over bbp, welzijn en geluk, en dat thema komt op steeds meer plaatsen op de agenda. Zondag was ik op een avond over TTIP in De Balie in Amsterdam om over de geopolitieke argumenten te praten die voor dat verdrag-in-the-making gebruikt worden (zie tweet hieronder van onze MP). Daar kwam o.a. de vraag uit de zaal of we eigenlijk nog wel groei moeten willen. Mijn mening daarover staat in de longread: groei is een middel en geen doel, dus het is van groot belang hoe we groeien (denk aan groen en klimaat) en of die groei tot meer welvaart en welzijn leidt. Hoe je dat meet is nog niet zo makkelijk, maar het is wel waar het om uiteindelijk gaat, dus daar moeten we meer over nadenken en praten. In dat kader een interessant interview met Kim Putters, de directeur van het SCP.

De robot de baas
De line-up voor de presentatie van de WRR-verkenning De Robot De Baas, waar ik een van de co-auteurs van ben, is compleet. We zijn er zelf heel blij mee, het wordt een mooi en veelzijdig programma. Reserveren kan al, is gratis, en je krijgt het boek na afloop mee.

Zorgen over mondiale economie
Het IMF en de wereldbank vergaderen in Lima over hoe de mondiale economie er voor staat. Niet goed. 

Een van de problemen is dat in de financiële sector wel het een en ander veranderd is na de crisis, maar volgens deskundigen die daar veel meer verstand van hebben dan ik, nog veel te weinig. Volgens Andy Haldane, de chief economist van de Britse centrale bank, dreigt de derde fase van een financiële crisis trilogie die in 2008 is begonnen. 

Arme kinderen
Prachtig artikel over hoe arme kinderen meer kansen krijgen op een prettig leven en om zich te ontwikkelen wanneer hun ouders niet permanent geldproblemen hebben. Dat vergroot ook de kans dat ze later als ze groot zijn goed terecht komen.  

Geluk

Angus Deaton's Nobelprijs
Persoonlijk had ik het niet erg gevonden als Tony Atkinson de helft van de prijs had gekregen, maar de commissie heeft anders beslist. De prijs voor Angus Deaton, het staat in alle kranten, vergroot (na Piketty) opnieuw de aandacht voor onderzoek naar armoede en ongelijkheid. Prima! Deze column van zijn hand verscheen op de dag waarop hij de prijs kreeg toegekend, en geeft inzicht in zijn benadering. 

Deaton is heel erg kritisch over ontwikkelingshulp, maar hij overdrijft. Daarover dit artikel van vox.com.

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons