Achtergrond

De week van Went in tweets #56

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#56– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 382 tweets van afgelopen twee weken zijn dit de 12 die je niet mag missen.

Cartoon: Same shit everyday

WTFACT over jongeren
In een analyse over de Amerikaanse vakbeweging vroeg iemand zich laatst af of de verzwakking van vakbonden daar het gevolg is van moord met voorbedachte rade (ik herinner me bijvoorbeeld nog hoe Ronald Reagan tegen stakers van PATCO optrad) of van zelfmoord. "Ik hou het op een mix van beide", schreef hij, en dat vind ik wel een mooie. Maar in de VS en in ons land komen vakbonden weer wat meer uit het defensief, gelukkig. Deze campagne van de jongeren van de FNV is een mooi voorbeeld.

En deze verhelderende figuur over wie van het minimumloon moet leven, komt uit de VS. Geen idee eigenlijk hoe dat in Nederland zit?!

TTP en TTIP
Heel veel over deze twee 'handelsverdragen' die helemaal geen handelsverdragen zijn, en dat zal nog wel even zo blijven. Goeie zaak, want het gaat ergens over en veel mensen bemoeien zich ermee – en dat is sowieso al winst. Vier tweets uit velen die de moeite waard zijn, met excuus voor de zelfpromotie in de laatste.

Meten is weten
Met een zekere regelmaat wordt door politici, beleidsmakers of een werkgeversclub geroepen dat we meer "maakindustrie" in Nederland nodig hebben. Klinkt misschien romantisch voor sommigen – denk aan stoere mannen (vooral mannen) in blauwe overalls die echte dingen maken die je in een doos kunt stoppen – maar met de realiteit van een ontwikkelde economie als de onze heeft het weinig te maken. Al meer dan 70 procent van het bbp verdienen we met diensten, en volgens de data over toegevoegde waarde in onze handel van het onvolprezen CBS komt inmiddels al 60 procent van het geld dat we met export in het buitenland verdienen van diensten.

Vooruitgang

Lonen omhoog !
Mooie column van Coen Teulings, de voormalige directeur van het Centraal Planbureau (CPB), met een pleidooi voor hogere lonen in 'Nederduitsland.'

Economische domheid
Lezen en bewaren deze! Nuttige tips tegen economische domheid en intimiderende economen.

Economie van overmorgen
RTL zette ze mooi voor je op een rij, om te bewaren en voor in de vakantie: alle 4 (so far) longreads die ik samen met Hella Hueck maakte in onze serie over de Economie van Overmorgen.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons