Achtergrond

De week van Went in tweets #54

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Week van Went in Tweets

dWvWiT#54– Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij schrijft met Hella Hueck (RTL) longreads over de Economie van Overmorgen voor de website en apps van RTL, en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 197 tweets van deze week zijn dit de 16 die je niet mag missen.

Cartoon: actie bij de ECB

If the facts change… IMF versie 
Met steeds grotere interesse volg ik wat er aan onderzoek uit internationale organisaties komt, want het leervermogen blijkt daar niet verdwenen. "If the facts change, I change my mind – what do you do Sir?" aldus de bekende uitspraak die aan Keynes wordt toegeschreven. Hier een paar voorbeelden bij het IMF. 

TTIP blijft ons bezighouden
Heel veel TTIP weer deze week, want daar wordt in toenemende mate discussie over gevoerd. En zo hoort het ook. Zo hield minister Ploumen een interessante toespraak in de VS over hoe zij TTIP nu ziet – het lezen waard.

De Volkskrant had zaterdag 5 pagina's over TTIP: heel mooi! Samen met Koen Berben, hoofdeconoom van Ecorys, schreef ik een korte reactie op twee punten. Econoom Jeronim Capaldo onweersproken van 'hooliganism' beschuldigen, kan echt niet vinden wij. En over normen en standaards, waar de quotes die de krant van mij had niet altijd waren wat ik had afgesproken, willen we ook graag de discussie wat verder verhelderen. De Volkskrant plaatste het niet, dus daarom maar op mijn eigen website.

Hillary for president 2016
Natuurlijk is de campagne van Hillary Clinton een dankbare inspiratiebron voor cartoonisten in de VS. Deze twee cartoons vond ik erg grappig – to be continued…

Robots
Een van de interessantste stukken die ik las over robots de afgelopen weken.

Presentatie WTFACT
Op 29 april presenteren de jongeren van de FNV een boek over de positie van jongeren in ons land. Dit in het kader van hun campagne om het minimumjeugdloon omhoog te krijgen. Ik heb het boek al gezien want sta er met een klein interview in, en het is niet alleen zeer interessant qua inhoud maar ook prachtig opgemaakt.

Sociale wetenschappen
Leuk stukje met drie – plus als bonus een vierde – wet die geldt voor de sociale wetenschappen.

China
Twee artikelen die laten zien dat China een steeds belangrijkere economische macht wordt.

Robot uitzendbureau … en aan de bar?
Een paar weken terug spraken we voor ons WRR-project over de toekomt van werk met prof. Martijn Wisse van de TU Delft en vroegen we ons af wanneer het eerste uitzendbureau voor robots zou worden gestart. Het is er al.

Ook aan de bar kun je soms een robot tegenkomen die je drankje inschenkt of mixt, maar daar zitten ook nadelen aan. Wijze les om vast te houden uit dit stuk: Niet alles wat een robot technisch kan, zal ook echt op grote schaal worden ingevoerd.

Gelukszoekers
Interessant artikel van Gideon Rachman in de Financial Times, dat helaas niet tot optimisme stemt, over Europa en de bootvluchtelingen.

En lees dan ook even deze heftige column van Rudolf Hemmen.

 

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER [en nu ook met RSS-feed]

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons