Achtergrond

De week van Went in tweets #42

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#42 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 188 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 10 tweets die je niet mag missen.

Davos

Opnieuw was ongelijkheid een groot thema in Davos, constateert Crystia Freeland, tegenwoordig parlementslid in Canada, die een prachtig boek over de Plutocraten heeft gemaakt.

In de VS is ongelijkheid inmiddels ook door de Republikeinen opgepakt – ik viel van mijn stoel toen ik las dat Mitt Romney in speeches klaagt dat onder Obama de ongelijkheid is toegenomen?! Grote vraag wordt dan wel wie straks nog de 1 procent verdedigt, schrijft Catherine Rampell in dit artikel daarover.

Economocratie
In de eerste longread over de Economie van Overmorgen die ik maakte met Hella Hueck, schreven we dat we economie niet aan economen mogen overlaten. Dit artikel laat zien dat er nog een lange weg te gaan is wat dat betreft. 

Syriza
Het meest spectaculaire nieuws van deze week komt natuurlijk uit Griekenland: dat de EU hierdoor weer wat gaat veranderen is duidelijk – alleen hoe en wat, dat weet niemand. Veel economen weer aan het woord hierover in de media, heel interessant allemaal. Maar ik was het wel eens met deze tweet van econoom Esther van Rijswijk

Middenklasse(n) onder druk
Bij de WRR zijn we met een nieuw project begonnen over de onder druk staande middenklasse(n). We hebben tussen haakjes een (n) achter "middenklasse" gezet, omdat we eerst eens gaan uitzoeken waar iedereen het eigenlijk over heeft die het woord "middenklasse" in de mond neemt. Dat is nog niet zo eenvoudig, blijkt bijvoorbeeld uit deze twee stukken over de VS.

Wij eisen geluk
De derde longread die Hella Hueck en ik gemaakt hebben in de serie longreads over de Economie van Overmogen die we maken voor RTL Nieuws, gaat over bbp, welzijn en geluk. De vele reacties en (re)tweets die we krijgen, laten zien dat dit inderwerp op veel plaatsen leeft.

De begeleidende column die ik er op mijn eigen website bijgemaakt heb, gaat deze keer over (mijn) leven na twee burn-outs. Daar blijken veel mensen zich in te herkennen, zie ik in de – soms ontroerende – reacties die ik krijg. Waarom ik deze column gemaakt heb, vragen sommige mensen. Natuurlijk kwam ik op het idee na het gesprek dat Hella en ik in Londen hadden met Richard Layard (zie de longread), veel diepere gedachten zitten er verder niet achter. Het hielp mij om te lezen hoe andere mensen met een burn-out en depressie omgaan toen ik er zelf in zat, en nog soms. Vandaar.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website vind je HIER.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook HIER

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons