Achtergrond

De week van Went in tweets #33

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#33 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 111 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 12 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Fifa niet corrupt

Technologie en privacy
Het Financieel Dagblad had zaterdag drie pagina’s over het groeiende aantal bedrijven dat, bijvoorbeeld met apps, het gedrag van zijn werknemers probeert te beïnvloeden, om daarmee ziekteverzuim terug te dringen en mensen beter te leren omgaan met stress. Vanuit de vakbeweging werden daar grote vraagtekens bij geplaats, want coaches bij bedrijven zijn niet onafhankelijk. En zou het er niet om moeten gaan het werk te veranderen om stress te verminderen, in plaats van mensen zich daar beter aan te leren aanpassen? Nog fundamentelere vragen stelt Evgeny Morozov, die vorige week in ons land was.

Wat de gevolgen voor onze privacy kunnen zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen krijgt sowieso meer aandacht – zie bijvoorbeeld deze twee interessante artikelen uit The Guardian en van The Upshot.

Bill Gates en Piketty
Thomas Piketty kreeg vorige week de prijs voor het beste economieboek van 2014 uitgereikt door The Financial Times – waar hij eerder in aangevallen was – en McKinsey. En hij kreeg meer steun uit onverdachte hoek: Bill Gates, op bezoek in Nederland, blijkt een fan van zijn werk.

Nieuw project WRR
Voor de twitteraars: we zijn een nieuwe project gestart bij de WRR over de Toekomst van Werk, waar ik aan meewerk, en we zijn daarvoor ook op twitter het nieuwe account @WRRtoekomstwerk gestart.

Ecologische economie
Economie is geen harde wetenschap, en er zijn een heleboel economische scholen die (deels) met elkaar concurreren waar je kennis van zou moeten nemen als je de economie probeert te begrijpen. Dat schrijft Ha-Joon Chang in zijn recente boek “Economie de gebruiksaanwijzing”. Het mooie schematische overzicht dat hij daarin geeft van 9 scholen in de economie, hebben Hella Hueck en ik ook opgenomen in de eerste aflevering van onze serie over de Economie van Overmorgen.

Het lijstje van Chang is niet uitputtend, dat schrijft hij zelf ook. Hier bijvoorbeeld een tweet met een link naar een korte intro in Ecological Economics.

Chocoladetekort dreigt
Zeer zorgwekkend: we dreigen straks mondiaal niet meer voldoende chocola te kunnen maken.

Top 0,1% vermogender dan onderste 50%
Lees dit, en wrijf je ogen uit. Het is 2014. En dit gaat over de VS.

Rijk, rijker, rijkst
Voor de mensen die tot de bovenste 1% behoren is het leven ook niet altijd een pretje: de top 0,1 procent en rijkste 0,01 procent varen namelijk het beste.

‘Waar twijfel is, is waarheid. Het is haar schaduw’
Zonder commentaar, een van mijn meest doorgestuurde tweets ooit.

Blijf op de hoogte
Mijn eigen website www.robertwent.nl vind je hier.

Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons