Achtergrond

De week van Went in tweets #28

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#28 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 156 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 11 tweets die je niet mag missen.

Relax: Wat voor dag is het ?
Voor velen is het herfstvakantie, ik ben zelf pas net terug van mijn zomervakantie, dus daarom een beetje mindfulness deze week.

Relaxter werken met minder stress staat bij veel mensen hoog op de agenda, zo blijkt o.a. uit de gestage stroom artikelen en rapporten hierover. Die worden (deels) bij elkaar gebracht in deze Flipboard-collectie.

Tot slot een aantal wetenschappelijk onderbouwde praktische tips om je dag efficiënter in te richten en meer eigenaar te worden van je eigen tijd.

Nieuwe wereld
De wereld verandert snel, we horen dat dagelijks. Een nieuw bewijs in deze figuur, die laat zien dat 7 opkomende landen samen nu een grotere economie hebben dan de G7-landen. Dat is – heel belangrijk – als je kijkt naar koopkrachtpariteiten (KKP of PPP). 

Nieuwe economie
Bij de WRR zijn we een nieuw project begonnen over De toekomst van werk. Erg veel zin in!

We weten veel nog niet over de impact die robots gaan hebben op ons werk, en de dingen gaan (natuurlijk) niet lineair en ook niet altijd zoals gepland. Er is de afgelopen maanden veel aandacht geweest voor Foxconn, dat onze iPhones in elkaar zet, omdat dit bedrijf in China 1 miljoen robots zou gaan plaatsen in haar productielocaties. Dat was sowieso een overdrijving, heb ik me laatst laten uitleggen door een deskundige (ik heb dat verhaal overigens zelf ook verspreid ;-)) want om 1 miljoen werknemers te vervangen – en dát kondigde Foxconn aan – heb je geen 1 miljoen robots nodig. Veel minder, maar ook met de introductie daarvan gaat het nog niet zo lekker. 

En of dít er ooit van komt, en zo ja wanneer, is nog onbekend.

Het onderwerp leeft, eens te meer na de speech van minister Asscher over robots, en dat is een goeie zaak. Op maandag 13 oktober publiceerde werkgeversvereniging AWVN alvast een belangrijke bijdrage aan dit debat.

Ongelijkheid
Een mooie bijlage afgelopen zaterdag in het NRC over ongelijkheid in Nederland: zeer de moeite waard !

De avond daarvoor werd in Pauw gepreludeerd op de komst van Piketty naar ons land. Leuk gesprek. En wie meer wil kan natuurlijk 29 oktober naar De Balie, waar dan het door mij samengestelde boek “Waarom Piketty lezen?” wordt gepresenteerd. Moderator Esther van Rijswijk gaat er een mooi programma van maken, waarin de acht bekende economen en journalisten die op mijn verzoek een stuk in het boek schreven allemaal aan het woord komen.

Cartoon: ‘Oh my poor baby !’
Je kunt ook te ver gaan met het adoreren van je mobiele telefoon…

 

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons