Achtergrond

De week van Went in tweets #27

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#27 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is “de best geïnformeerde econoom van Nederland” (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een selectie uit zijn 155 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 16 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Trickle down economics

Als het water stijgt, gaan de luxe boten omhoog
A rising tide lifts all boats‘, was decennia lang het motto van internationale instellingen en de meeste economen. Oftewel: maak je niet druk over de verdeling van inkomen, als de economie groeit wordt iedereen daar beter van. Inmiddels weten we beter, en wekelijks verschijnt nieuw onderzoek dat laat zien dat dit een mythe is. Dit stuk bespreekt een recente studie van Branko Milanovic, met Piketty de bekendste en best ingevoerde deskundige over ongelijkheid.

En dus een nieuwe Washington Consensus ?
Op de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank staat ongelijkheid ook weer hoog op de agenda, en Larry Elliot schrijft in The Observer dat het tijd wordt dat daar nu ook concreter wordt gemaakt wat de wereld aan de toenemende ongelijkheid gaat doen. In woorden is ongelijkheid een groot item inmiddels, maar dat werkt nog niet erg door in het beleid van de internationale organisaties, is de kritiek van velen.

WRR-rapport over voedsel
Veel aandacht in de pers deze week voor ons nieuwe WRR-rapport over voedsel. Ik was bij de presentatie aanwezig en wat me vooral opviel was dat staatssecretaris Dijksma erg positief reageerde, de WRR zelfs hartelijk bedankte voor het maken van het rapport. Leuk voor de collega’s die er keihard aan gewerkt hebben, maar vooral ook goed nieuws omdat zij aankondigde dat zij en haar college Schippers, die verhinderd was, ermee aan de slag gaan. En dat het kabinet met een inhoudelijke reactie komt. Het rapport, met mooie infographics, vind je hier.

RTL Nieuws had een mooi item waarin de essentie van het rapport goed naar voren komt.

En in de Volkskrant deze erg leuke satire over de gevolgen van het rapport.

Falen is nodig
Sommige verlichte ondernemers (zie het interview met Mark Vletter in Springtij van @toekomstmakers), maar ook de WRR en andere adviesorganen, wijzen er geregeld op dat het kunnen leren van fouten belangrijk is.

Als we geen fouten en mislukkingen meer toestaan en altijd op safe spelen, worden we minder innovatief en bang om eens iets te proberen.

Robots in polderland
Met zijn speech over robots heeft minister Asscher iedereen wakker geschud. Hij is de Piketty van de robots, want zoals ongelijkheid niet meer als item verdwijnt sinds “Kapitaal in de 21e eeuw” verschenen is, zullen we het komende tijd nog veel over de kansen en risico’s van meer robots hebben. Kranten duikelen over elkaar heen met artikelen en series, niemand weet het antwoord nog. En dat is ook prima, verschil van mening en uiteenlopende inschattingen en verwachtingen kunnen ons verder helpen. Uit de berg stukken over robots twee artikelen uit De Telegraaf, die ik erg interessant vond. 

Salarissen
Wie verdient hoeveel, en waarom? Twee boeiende artikelen deze week over geheel verschillende werelden. Een overzicht van de lonen voor alle functies in Hollywood. 

Hongkong
De economische problemen die een rol spelen bij de acties die daar gevoerd worden, in zeven grafieken.

Misplaatst vertrouwen in vrijhandel
Mooi stuk van Jeff Madrick over al weer zo’n heilig huisje van het neoliberalisme dat langzaam aan het sneuvelen is: vrijhandel is niet altijd goed. En zoals Nobelwinnaar Stiglitz schrijft in zijn nieuwe boek Creating a Learning Societyvolgens de theorie kunnen verliezers van handel gecompenseerd worden uit de extra baten voor de winnaars, maar dat gebeurt meestal niet.

Geruchten sneller dan de waarheid
Interessant onderzoek bij The Upshot dat laat zien dat sociale media valse geruchten veel sneller verspreiden dan de waarheid.

Onleesbare academici
Vorige week vergeten, maar interessant en relevant genoeg om alsnog hier op te nemen. Vind ik. 

 

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons