Achtergrond

De week van Went in Tweets #23

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#23 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij wekelijks een selectie uit zijn tweets. In dit geval sloeg hij een week over: uit zijn 244 tweets van afgelopen 2 weken zijn dit de 14 tweets die je niet mag missen.

Cartoon: Waarom twitteren academici?
Altijd leuk, beetje zelfspot. De cartoon van de week komt van een van mijn favoriete blogs phd comics.

Geldt dit plaatje niet ook voor diplomaten?, vroeg een Nederlandse ambassadeur met humor onder mijn volgers zich vervolgens af !

Lonen omhoog!
Veel doorgetweet deze 5 redenen waarom de lonen omhoog moeten. Van één van mijn favoriete wonkblogs Vox.com.

Sport of pillen
Schokkend verhaal vond ik dit eigenlijk. Rijke mensen doen aan sport om fit te blijven en niet te dik te worden, en veel armere mensen nemen dieetpillen. Niet omdat ze niet willen sporten, maar omdat ze daar de rust en tijd niet voor vinden doordat ze steeds wisselende werktijden hebben, en vaak ook roosters pas heel laat horen. Of doordat ze met grote schulden zitten en zich daar permanent zorgen over maken.

Feed the world
Hoeveel landbouwgrond in de wereld wordt eigenlijk gebruikt om voedsel voor mensen te verbouwen? Dat percentage viel mij erg tegen, is minder dan ik had gedacht. Maar het is niet mijn onderwerp, dus wat weet ik er van? Juist daarom interessant, deze twee tweets. Ook voor anderen, waaronder jij wellicht?!

Plannen is moeilijk
Cartoon: geen verdere uitleg nodig.

Hoe Piketty populair werd
Het is me al vaak gevraagd: hoe verklaar je die enorme populariteit ineens van Piketty? Heb ik best wel een paar gedachten over, maar dit vind ik een erg leuk stuk met enkele mogelijke antwoorden. Een van de leukste feiten: mensen willen graag met Piketty's kapitaal gezien worden, er zijn relatief weinig eBooks van verkocht.

En waarom we Piketty moeten lezen
Het boek dat ik met AUP maak met 49 reflecties op Piketty's "Kapitaal in de 21 eeuw" wordt 29 oktober gepresenteerd in De Balie. Het precieze programma volgt nog en je kunt nog geen kaartjes reserveren, maar de 8 gerenomeerde journalisten en economen die een bijdrage hebben geleverd, komen in elk geval allemaal aan het woord. Noteer de datum dus maar vast, wordt interessant en leuk!

Europese high-tech
Het wordt vaak gezegd en herhaald en verteld en geroepen, en als je niet uitkijkt gaan we het nog geloven ook: Europa stelt niks voor op technologisch gebied. Valt best mee, zo blijkt uit dit (onvolledige) overzicht, ook al hebben we geen Europese Amazon of Google.

Filmpje: internet en economen
Erg leuke TEDx talk over de bijdrage van economen en economische ideeën aan de internet economie.

Russisch – Europese relaties…
…. in 9 duidelijke figuren en twee samenvattende tabellen. Voor een snel overzicht.

Draghi verrast
Veel over gezegd en geschreven, en misschien niet altijd makkelijk te volgen of beoordelen voor de niet monetair geschoolde krantenlezer — wat dat betreft voel ik me bevoorrecht met de vakken die ik ooit volgde bij prof. Martin Fase (ex-DNB) en (tegenwoordig ook prof.) Henriëtte Prast aan de UvA — is het debat over Quantitative Easing en verruiming van de fiscale ruimte in Europa om de nog steeds slecht draaiende Europse economie uit het slop te helpen halen. Maar deze column van de voormalige baas van denkttank Bruegel vind ik wel verhelderend.

Lava lamp
Een leuk verhaal, niks meer en niks minder: de lavalamp als symbool voor een tijdperk, met psychedelische drugs en muziek — denk aan Pink Floyd, een jeugdfavoriet van me. De eigenaar van het bedrijf dat deze lampen maakte, wist dat hij "binnen" was toen een winkelier hem belde dat Ringo Star zojuist een lamp gekocht had. En sprak in een nudistenkamp af met de jonge ondernemer die op een gegeven moment zijn bedrijf wilde overnemen. Een heerlijk verhaal, als je even tijd over hebt!

Cartoons: Happy labor day en Merger King
Tot slot van deze aflevering twee prikkelende cartoons van het blog van David F. Ruccio. Ik heb hem tien jaar geleden ontmoet op een conferentie over economische methodologie in Amsterdam toen ik een paper presenteerde onder de titel "How (not) to measure global inequality and poverty", waar hij nuttige suggesties over had.

De volgende Week van Went in Tweets (#24) komt over twee weken (17-09) online.

E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.

Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons