dWvWiT#20 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 146 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 13 tweets die je niet mag missen.
Wereldpopulatie(s)
In zijn dagelijkse Best of the Web blog noemde Robeco twitter-econoom Lukas Daalder het de ideale vraag voor een pub quiz: in welke 6 landen woont (bij elkaar opgeteld) meer dan de helft van de wereldbevolking?
Map: 6 countries make up half the world's population — Zero Hedge (↬ @ldaalder's Best of the Web) pic.twitter.com/JIGs4gT9VJ
— Robert Went (@went1955) July 30, 2014
Je kunt er ook anders naar kijken, en de populaties van landen en sociale media met elkaar vergelijken. Dan tel je veel mensen twee of meer keren mee (vijf keer in mijn geval), maar het is toch een aardig lijstje.
Population 1 China 2 Facebook 3 India 4 Tencent 5 WhatsApp 6 USA 7 Google+ 8 LinkedIn 9 Twitter 10 Indonesia ht @ValaAfshar
— Robert Went (@went1955) August 3, 2014
Ben & Jerry
"I scream, you scream, we all scream for a living wage & a Robin Hood tax." Onder die mooi gevonden kop (NB: ken uw klassiekers !) vond ik op het blog van de Britse vakcentrale TUC deze link naar een voorbeeld van serieus maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van de CEO van de bekende ijsfabrikant Ben & Jerry.
How to avoid another Wall Street tsunami — CEO of Ben & Jerry supports higher minimum wage and Robin Hood tax — http://t.co/X554VeLhYi
— Robert Went (@went1955) August 5, 2014
Globalisering in reverse (4x)
Wie herinnert zich nog de euforie over economische globalisering? Nog geen tien jaar geleden dachten veel beleidsmakers en onderzoekers dat de wereld plat zou worden, en dat landsgrenzen zouden vervagen. Niets blijkt minder waar, er wordt deze week zelfs gesproken over een dreigend einde van de globalisering.
Clashes with Russia point to globalization’s end — Reuters — http://t.co/FvNAhosW93 pic.twitter.com/qfSzt7XVfg
— Robert Went (@went1955) July 30, 2014
In dat beeld past ook dat de onderhandelingen over een nieuw verdrag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zonder resultaat zijn afgebroken.
India hopes WTO pact talks will be revived in September — Business Standard — http://t.co/jOMwHJZAZj
— Robert Went (@went1955) August 3, 2014
Maar misschien is ook wel een nieuwe benadering nodig van wat willen globaliseren en hoe we dat doen. In dit interessante artikel wordt een nieuwe benadering van handel en liberalisering van handel bepleit, rekening houdend met verschillen tussen landen en met de gewijzigde verhoudingen in de wereld.
It’s time to update our thinking on trade — Very interesting piece East Asia Forum — http://t.co/cuYffhbsx2 pic.twitter.com/GdMAV5x5Cf
— Robert Went (@went1955) August 3, 2014
Behalve aan grensoverschrijdende handel wordt bij globalisering ook altijd – of meer nog eigenlijk – gedacht aan financiële stromen. De spectaculaire uitbreiding daarvan is niet zonder risico's en problemen gebleken, denk bijvoorbeeld aan de Azië-crisis eind jaren 1990 en de financiële crisis die in 2008 uitbrak. Nieuwe problemen dreigen nu de centrale banken (FED) van de V.S. hebben aangekondigd dat zij op een gegeven moment de rente weer zullen gaan verhogen. Een goed artikel over wat dit betekent, en hoe dat tot nieuwe spanningen kan leiden met opkomende landen uit Foreign Policy.
"Dollar is our currency, but your problem": Why emerging markets are going to hate Janet Yellen — Foreign Policy — http://t.co/k2JBslqLgm
— Robert Went (@went1955) August 5, 2014
Het thema voor de WRR-lecture van dit jaar, met een key-note speech van Nobel-prijswinaar Joseph Stiglitz en een reactie en discussie met minister Lilianne Ploumen, is, kortom, hoogst actueel. Al 300 mensen meldden zich hiervoor aan inmiddels. Dat is erg veel en de zaal raakt op een geven moment vol, dus wacht niet te lang als je ook overweegt te komen (toegang = gratis).
Econoom en Nobelprijswinnaar @JosephEStiglitz spreekt 6/11 op de WRR-lecture in Den Haag. Thema nu ook bekend: "The future of globalization"
— Robert Went (@went1955) May 23, 2014
Fundamentals
Het gaat weer beter gelukkig met de economie: en met u?
LOL! Economic Theory Versus Practice In 1 Cartoon — Zero Hedge — http://t.co/BHe8IIE9TN pic.twitter.com/cLaONFY2Ug
— Robert Went (@went1955) August 3, 2014
Lezen op je smartphone
Vroeger konden lezers van de New York Times in de volle metro hun krant lezen door deze te vouwen tot een ipad, aldus dit boeiende artikel van Wired. Nu leest meer dan de helft van de mensen op hun mobiel, en dat zijn – anders dan wel gedacht wordt – lang niet alleen korte hapklare brokken.
How the Smartphone Ushered In a Golden Age of Journalism — WIRED — http://t.co/7gwNUuTKWu pic.twitter.com/sv0xRncm6H
— Robert Went (@went1955) August 4, 2014
Het goede leven meten
Dat het bbp als indicator voor onze welvaart en ons welzijn zijn beperkingen kent, is inmiddels genoegzaam bekend. Op veel plaatsen wordt nagedacht over aanvullingen of alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Social Progress Index.
There is more to life than GDP. What is a good society? Measuring global social progress — Statslife — http://t.co/PGLzXZqYos (↬ @erikbryn)
— Robert Went (@went1955) August 4, 2014
Mondiale vermogensongelijkheid
De inmiddels bekende 'killer fact' van Oxfam over de zeer ongelijke verdeling van vermogen in de wereld weergegeven in een cartoon.
Cartoon: Inequality (wealth) on a global scale pic.twitter.com/Kvq3xvTRT1
— Robert Went (@went1955) July 31, 2014
Cooperaties en arbeiderszelfbestuur
Teken des tijds: een hernieuwd pleidooi voor ondernemingsvormen waarin de werknemers meer zijn dan een kostenpost en nummer bij de salarisadministratie.
When Workers Own Their Companies, Everyone Wins: How a very old economic model could help new economy — New Republic —http://t.co/XNEBxc7i1f
— Robert Went (@went1955) August 1, 2014
E-mail melding en RSS-feed
Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Opgeven daarvoor (en eventueel later weer opzeggen) kan HIER.
Je abonneren op de RSS-feed van dit blog kan ook, dat doe je HIER.