Achtergrond

De week van Went in tweets #159

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#159 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 149 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 (re)tweets die je niet mag missen.

Toekomstmuziek

Amazon wordt ook kruidenier

Amazon breidt verder uit en neemt een grote supermarktketen over. Dat roept belangrijke vragen op over de toenemende macht van grote bedrijven, over de manier waarop de toezichthouders die het algemeen belang moeten borgen naar dit soort overnames kijken, en over de automatisering van menselijke activiteiten.

Middenklasse

Fact check: uitkeringfraude

Deurwaarders

Herstel

Schoonmakers met robots

In de nieuwe schoonmaak-CAO is afgesproken te gaan onderzoeken of complementaire robots (dus: mens mét machine, in plaats van mens tegen machine) voor schoonmaakwerk ontwikkeld kunnen worden. Met de schoonmakers en de werkgevers zelf wordt gekeken wat zij nodig hebben om hun werk aangenamer en beter te kunnen doen, om vervolgens te onderzoeken of en hoe dat technisch mogelijk is. Extra interessant is dat ook in het plan is opgenomen dat bekeken moet worden hoe co-eigenaarschap vorm te geven is. Het is voor mij een van de mooiste resultaten van een WRR-rapport waaraan ik meegewerkt heb.

Chang en Chomsky

Leestips van Martin Wolf

Ongelijker door robots

Deze week heb ik weer twee presentaties mogen doen over ons WRR-boek De Robot de Baas. Daarin bespreek ik altijd de uitdagingen die we schetsen in de ‘inclusieve robotstrategie’ in het boek. Nieuwe ongelijkheden voorkomen is er daar een van. Nieuw werk van twee toppers op dit gebied, David Autor en Anna Salomons, wijst ook in die richting.

Krasse knarren

Nieuwe longread

Volgende week zaterdag komt een nieuwe longread van Hella Hueck en mij online bij RTLZ en Follow the Money in onze serie over de Economie van Overmorgen. Deze keer schrijven we over bedrijfsovernames en industriepolitiek. We spraken daarvoor o.a. met fusie-expert Hans Schenk, en omdat de Kamer op 28 juni debatteert over vijandige bedrijfsovernames, hebben we dat interview alvast op Follow the Money gezet.

Kantoortuin

Dilbert is met een leuke serie bezig over de zegeningen van het open kantoor, ook wel kantoortuin genoemd. Bij de WRR hebben we die gelukkig niet.

Nieuwsbrief, website en RSS-feed

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons