Achtergrond

De week van Went in tweets #151

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#151 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 174 tweets van de afgelopen week zijn dit de 21 (re)tweets die je niet mag missen.

Culturele fit

Macron versus Le Pen

Veel over de Franse verkiezingen deze en komende weken, want die zijn natuurlijk ook voor ons van belang. De BBC had het meest informatieve portret van Macron dat ik gezien heb. En Jacobin had een zeer interessant interview met een van Mélenchons senior adviseurs – iemand ik ooit ontmoet heb op een bijeenkomst van pluriforme economen in Frankrijk. Dat artikel is óók een aanrader voor iedereen die – ten onrechte – beweert dat de beweging van Mélenchon nationalistisch is en tegen Europa.

Tech monopolies

Toenemende aandacht voor en zorgen over de schaduwzijden van de tech giganten. Niet bij president Trump, maar wel bij internationale organisaties en ook steeds meer bij economen. 

Feminisering

Het duurt vaak lang, maar de wereld verandert echt.

Robot angst

Deze week was ik uitgenodigd voor een ronde tafel van Robovalley en KPMG om te praten over de waarde van robots. Er worden veel paniekverhalen verteld over de gevolgen van robots voor banen, en ik was een beetje bang dat dit ook weer zo'n event zou worden. Maar dat viel mee: het was een interessante en leuke down to earth bijeenkomst, waar ik ook het nodige van opgestoken heb. Daar komt half mei nog een rapportje uit waar ik de inhoud niet van ken, of bepaal (ik heb een quootje geleverd).

Lonen omhoog

Steeds meer economen (en andere mensen) komen tot de conclusie dat de wereld er beter van wordt wanneer werkenden meer betaald krijgen.

Redzaamheid

Ons nieuwe WRR-rapport over redzaamheid dat deze week verscheen, kreeg veel aandacht in de media. Toen ik ruim tien jaar geleden bij de Algemene Rekenkamer werkte, deden we al onderzoek naar 'de kloof tussen beleid en uitvoering', en dit past daar voor mij ook in. Beleid is interessant en krijgt aandacht van politiek en media. Maar de nitty gritty van de uitvoering wordt vrijwel altijd onderschat, en krijgt veel te weinig aandacht. En dan gaat er al snel van alles mis.

Marathon lol

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Elke woensdag een mailtje wanneer de nieuwe aflevering van dit blog online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons