Achtergrond

De week van Went in tweets #14

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#14 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie de komende tijd over gaat. Voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 176 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 13 tweets die je niet mag missen.

Klimaat
Hier zijn 5 – ietwat deprimerende – grafieken die laten zien dat de wereld nog lang niet voldoende doet om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Export en waardeketens
De OESO en WHO zijn voor handelscijfers wat Piketty is voor vermogensdata, want zij geven ons met nieuwe cijfers over im- en export (die sinds ruim een jaar beschikbaar zijn) inzicht in waar de toegevoegde waarde gegenereerd wordt in goederen en diensten die over de grens gaan. Dat levert verrassende feiten op, zo schreven we in het WRR-rapport over de lerende economie. En dat laat minister Ploumen ook zien in een stuk dat ze onlangs naar de Kamer stuurde over Nederland en de wereld in mondiale waardeketens. Maandagmiddag werd daar een boeiende bijeenkomst over georganiseerd op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

New world order
De auteurs van het spraakmakende boek The New Machine Age, over onze toekomst met robots, schreven samen met econoom en Nobelprijswinnaaer Michael Spence een interessant artikel in Foreign Affairs over arbeid, kapitaal en ideeën in de economie van de toekomst.

IMF wil hoger minimumloon VS
De wereld verandert soms best een beetje. Nadat het IMF eerder al opriep tot het verhogen van de lonen in Japan om de vraag naar goederen diensten te stimuleren, pleit het fonds nu ook voor hogere minimumlonen in de VS.

Robots e-book en Robot CEO
NESTA, een onafhankelijke stichting ter bevordering van innovatie in het Verenigd Koninkrijk, publiceerde een prachtig gratis e-book met visies op een roboteconomie. Verschillende mensen die ik op twitter volg, hebben er een stuk in geschreven: een echte aanrader 

En zal het ooit ook mogelijk worden om de CEO van een groot bedrijf door een robot te vervangen?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons