Achtergrond

De week van Went in tweets #135

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#135 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 163 tweets van de afgelopen twee weken zijn dit de 16 (re)tweets die je niet mag missen.

Kennis

Bescheiden economen

Niet alle collega-economen kunnen het waarderen, maar er is steeds meer discussie over wat economen doen, hoe wij worden opgeleid, en hoeveel waarde wordt toegekend aan onze inzichten in politieke en maatschappelijke debatten. Dat is wat mij betreft gezond, en noopt tot (nog) meer bescheidenheid. En een van mijn goede voornemens is om meer inzichten uit o.a. de sociologie en psychologie tot me te nemen in 2017.

Waarde van werk

"De Waarde van Werk" is de noemer waaronder we bij de WRR een project doen over de toekomst van werk. Onze verkenning "De Robot de Baas" was de eerste publicatie die we in dat kader maakten. Op 7 februari presenteren we ons nieuwe boek "Voor de zekerheid: De toekomst van flexibel werkenden en de moderne organisatie van de arbeid." Ook internationaal is sprake van toenemende aandacht voor de betekenis van werk voor mensen.

Brede welvaart

In dit blog schreef ik veelvuldig over de tekortkomingen van het bbp als indicator voor hoe het met ons gaat, en over nieuw onderzoek en initiatieven om daar iets aan te doen. Mooi nieuws in dat kader kwam kort voor de jaarwisseling in deze brief van de regering. Daarin wordt ongeveer alles overgenomen wat de onderzoekscommissie van de tweede kamer naar een breed welvaartsbegrip had aanbevolen.

Geluk

Tony Atkinson RIP

Het nieuwe jaar begon slecht met het bericht dat Tony Atkinson is overleden. Hij schreef een van de beste boeken die ik ken over wat we tegen ongelijkheid kunnen doen, en was ook om andere redenen een economische grootheid.

Leestips

De beste boeken van 2016 volgens 7 economen, waaronder ik. En om je alvast lekker te maken een preview van boeken over economische onderwerpen die dit jaar uitkomen van Diane Coyle. Ik heb al een stuk of 10 van de boeken die zij noemt op mijn verlanglijst gezet.

2017

En natuurlijk voor iedereen de beste wensen voor dit nieuwe jaar!

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons