Achtergrond

De week van Went in tweets #129

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#129 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 126 tweets van afgelopen week zijn dit de 21 (re)tweets die je niet mag missen.

Work-life balans

Trump stemmers

Heel veel analyse en achtergrond over de onverwachte overwinning van Trump: dit zijn de interessantste die ik las.

Trump gevolgen

Veel analyses en speculaties natuurlijk ook over de gevolgen van de verkiezing van Trump voor de V.S. en de rest van de wereld: dit zijn de interessantste die ik las.

Trump en economen

Zijn economen medeverantwoordelijk voor de opkomst van Trump. Jazeker, schrijft Dani Rodrik, want veel economen zijn aan de kant van cheerleaders van globalisering gaan staan en hebben kritiek op (gevolgen van) vrijhandel genegeerd of gekleineerd. Ook de Britse econoom Jo Michell heeft een interessant stuk, waarin veel langskomt waar ik vroeger ook op studeerde in de (afgeschafte) leerstoel op de economische faculteit van de UvA die zich met methodologie en geschiedenis van het economisch denken bezighield.

Slim

Verschillende werelden

Het nieuwe mantra van veel van onze politici, die zich opmaken voor de verkiezingen in maart, is dat we "beter moeten luisteren" naar ontevreden mensen. Dat is beter dan "we moeten het beter uitleggen", maar het zal niet genoeg zijn, vrees ik. Want net als in de V.S. (zie hierboven) bestaan ook in ons land verschillende werkelijkheden en werelden naast en soms tegenover elkaar. 

Onzekerheid

Begin volgend jaar presenteren we de nieuwe WRR-verkenning waar ik met collega's aan werk over de oorzaken en gevolgen van flexiblisering van werk, en of en hoe we de volgens vakbonden, het AWVN, de Europese Commissie en anderen "doorgeslagen" flexibilisering terug kunnen dringen. In de tussentijd een quote, artikel en avond (mét boek) om over te denken.

Leestips

Populair

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons