Achtergrond

De week van Went in tweets #125

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#125 – Robert Went is econoom en werkt bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 130 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 tweets die je niet mag missen.

Internet of things

De overheid is geen bedrijf

We horen het (te) vaak: landen en overheden die met een bedrijf vergeleken worden, of CEOs die politici vertellen dat ze een voorbeeld moeten nemen aan ondernemers. President Obama gaf daar deze week een prachtig antwoord op. Ook om uit te knippen en te bewaren voor als straks de verkiezingsstrijd losbarst.

Financialisering

Deze week verscheen een nieuw rapport waar we bij de WRR lang aan gewerkt hebben met een pleidooi en voorstellen voor een betere balans tussen de financiële sector en de samenleving. Dat leidde tot veel reacties en aandacht in de media, en hopelijk ook tot acties vanuit de politiek.

Technologie overkomt je niet

Ook deze week heb ik weer een lezing gedaan over ons WRR-boek De Robot de Baas. Daarin benadruk ik altijd dat technologie ons niet overkomt: hoe technologie wordt ontwikkeld en toegepast, is te beïnvloeden door overheden, ingenieurs, en bedrijven. En technologie is niet alleen iets voor techneuten maar moet institutioneel en in wet- en regelgeving zijn ingebed. Daar komt steeds meer aandacht voor.

Patat friet

Klimaatbeleid

De WRR is actief, zag ik in een tweet van een van de strategen op een ministerie. Deze week verscheen ook een policy brief over klimaatbeleid op langere termijn, waar veel voorwerk voor verricht is door mijn collega's van de projectgroep duurzaamheid – zie daarvoor ook de working papers die ze hebben laten maken. 

CETA en TTIP

Veel aandacht voor CETA en TTIP en voor de 'reset van handelsbeleid' waar minister Ploumen zich voor in wil zetten. Goed dat zij daarmee bezig is, dat is hard nodig. Hella Hueck en ik schreven er een nieuwe column over die op RTL en Follow the Money is te lezen.

Doelmatigheidsloon

Een van mijn favoriete artikelen van deze week gaat over efficiency wages, in het Nederlands doelmatigheidsloon. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de vraag of het jeugdloon afgeschat moet en kan worden, heb ik daar o.a. op gewezen. In één zin; als je mensen beter betaald, gaan ze zich meer inzetten. Bij Walmart merken ze nu dat dit werkt. 

Schuldige

Blijf op de hoogte

  • Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).
  • Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief
  • Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons