#dWvWiT#12 – Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), is "de best geïnformeerde econoom van Nederland" (De Correspondent) en dé insider om te volgen voor wie wil weten waar de discussie volgende week over gaat. Zo twitterde Went al over Thomas Piketty lang voordat ook maar iemand van hem had gehoord. Voor OneWorld maakt Robert Went een beargumenteerde selectie uit zijn 165 tweets van afgelopen week. Dit zijn de 15 tweets die alle andere in je timeline overbodig maken.
Happynomics
Economische groei is geen doel op zich maar een middel: welzijn, hoe gelukkig mensen in een land zijn, of hoe welvarend zij zich voelen, is van veel meer afhankelijk – het is inmiddels genoegzaam bekend. Regelmatig zijn pleidooien te lezen voor het afschaffen van het bbp (bruto binnenlands product), zoals afgelopen week weer in dit artikel.
Why we should abolish the GDP — The Washington Post — http://t.co/fGflULVBHq pic.twitter.com/ZmbtHczGCl
— Robert Went (@went1955) June 6, 2014
Maar wat dan? Op veel plaatsen en in veel gremia wordt gezocht naar of gewerkt aan een nieuwe of betere indicator dan (of naast) het bbp. Maar de heilige graal is nog niet gevonden, als die al bestaat – ik betwijfel het sterk, eerlijk gezegd. De van The Financial Times en zijn boeken bekende Undercover economist Tim Harford las een berg boeken over geluk en welzijn, en destilleerde daaruit vier lessen over happynomics.
The four lessons of happynomics – Undercover economist @TimHarford – http://t.co/c1owIUh4Ix pic.twitter.com/CCQ5na93CP
— Robert Went (@went1955) June 6, 2014
Afrika in waardeketens
Vroeger werd een product op één plaats gemaakt, in een doos gestopt en verkocht. Dat is nu wel anders: de productie van goederen en diensten worden steeds meer in stukjs geknipt en in ketens georganiseerd. Deelname aan deze global value chains (GVCs), die overigens vaak eerder regionale ketens zijn, kan ontwikkelingslanden mogelijkheden bieden zich te ontwikkelen en "omhoog te komen" (zoals dat heet) in de productieketen: niet langer alleen de cacaobonen leveren, bijvoorbeeld, maar zelf chocola gaan maken. Deze week publiceerde de OECD een rapport over Afrika, met veel aandacht daarin voor de plaats en mogelijkheden van Afrikaanse landen in GVCs.
New evidence on Africa’s integration into global value chains — OECD — http://t.co/sOK8zHec2U (↬ @selwyn01) pic.twitter.com/AvAdYE6UwD
— Robert Went (@went1955) June 8, 2014
African Economic Outlook 2014: Global Value Chains & Africa’s Industrialisation (Pocket)—OECD—http://t.co/Grwz3szdhR pic.twitter.com/doxxVDuy4O
— Robert Went (@went1955) June 9, 2014
Wetenschapsleer
Al weer lang geleden gaf ik aan de economische faculteit van de UvA werkcollege's wetenschapsleer. Dat vond een deel van de studenten een lastig en wat raar vak, maar zó werelvreemd als deze docent waren we nou ook weer niet. Mijn meest doorgestuurde en bewaarde tweet van deze week.
LOL! Why science teachers should not be given playground duty (↬ @twiteconomy) pic.twitter.com/WE668VZE9C
— Robert Went (@went1955) June 8, 2014
Hoe formuleer je een te onderzoeken onderzoeksvraag? Ga je die vervolgens proberen te bevestigen of falsificeren? En wanneer is iets dan "waar?" Dat soort kwesties kwamen aan de orde bij wetenschapsleer. Hoe bepaal je bijvoorbeeld wat de coolste band is: The Beatles of The Monkeys?
LOL! "Proof: the Monkeys are a cooler band than The Beatles" — Math with Bad Drawings — http://t.co/KY6V9tt7pq pic.twitter.com/IXVf1DQ9Le
— Robert Went (@went1955) June 7, 2014
@WRRongelijkheid
Deze week werd de WRR-verkenning over ongelijkheid in Nederland gepubliceerd, waar ik ook aan meegewerkt heb. Heel veel persaandacht, een negatieve reactie van VNO-NCW en MKB-Nederland in het Financieel Dagblad al voordat het boek was gepubliceerd, en een prachtige debatavond in De Balie op 5 juni. En gelukkig hebben we de foto's en video nog.
met @HermanWerfhorst en moderator @EsthervRijswijk tijdens WRR-debat over ongelijkheid VIDEO: https://t.co/YayI0n3PED pic.twitter.com/lmno1m6gpQ
— Robert Went (@went1955) June 6, 2014
In de verkenning staan verschillende artikelen van deskundigen, voorafgegaan door een inleiding vanuit de WRR. Daarin staan geen aanbevelingen, want die doen we bij de WRR wel in rapporten aan de regering, maar niet in verkenningen van een onderwerp.
Hoe ongelijk is Nederland? Een verkenning van de ontwikkeling en gevolgen van economische ongelijkheid – WRR – http://t.co/wOCF4lmlrM [pdf]
— WRRongelijkheid (@WRRongelijkheid) June 4, 2014
We hebben bij deze verkenning ook een mooie – dat vinden we tenminste zelf – factsheet gemaakt: Economische ongelijkheid in 8 figuren.
Lerende WRR: Kritiek op WRR over Lerende economie was gebrek aan plaatjes. Daarom over ongelijkheid n mooie factsheet http://t.co/kJZbweqo8P
— WRRongelijkheid (@WRRongelijkheid) June 9, 2014
Dit plaatje hoort bij mijn artikel in de verkenning, over de relatie(s) tussen ongelijkheid en groei.
En dit plaatje gaat over de mogelijke negatieve effecten van ongelijkheid op de economische groei. Dank @went1955 pic.twitter.com/0rqzcl8P6E
— Kees Kraaijeveld (@keeskraaijeveld) June 5, 2014
Piketty in de 1%
Ook deze week: een erg leuk artikel waarin gekeken wordt of Piketty tot de 1 procent meest geciteerde onderzoekers behoort. En hoe zit dat met zijn co-auteurs?
Very nice! Piketty’s Place in the Top 1 Percent — RealTime Economic Issues Watch — http://t.co/b5v0BWtMPG pic.twitter.com/AQ5dnJjOjJ
— Robert Went (@went1955) June 7, 2014
Wereldkampioen
Ook mijn buurt wordt langzaam oranje, maar we blijken in elk geval wereldkampioen koffie drinken te zijn. Wie had dat verwacht?
The Dutch are drinking a ridiculous amount of coffee — @voxdotcom — http://t.co/k75pLp4JIr pic.twitter.com/pB4kKLC83X
— Robert Went (@went1955) June 9, 2014
We maken een Piketty boek
De Nederlandse vertaling ligt nog niet in de winkel, maar ook in ons land worden al op allerlei plaatsen bijeenkomsten over zijn boek georganiseerd. De economengroep van het ministerie van Buitenlandse Zaken nodigde mij bijvoorbeeld uit, en dat werd een interessante gedachtenwisseling met veel dingen om verder over na te denken.
Vandaag een bijeenkomst van onze economengroep met @went1955. Onderwerp – uiteraard – Piketty! We hebben er zin in.
— NL MFA Strategy (@NL_MFA_strategy) June 4, 2014
En er komt nog vóór Sinterklaas en de Kerst een Nederlandstalig boek bij Amsterdam University Press (AUP) over Piketty, voor een breed publiek. Om naast Piketty zelf te lezen. Of om anders in elk geval over Piketty mee te kunnen praten.
Op verzoek van @AmsterdamUPress ga ik een boek samenstellen met vertaalde artikelen over Piketty. Komen ook paar fraaie nieuwe NL columns in
— Robert Went (@went1955) June 8, 2014
Erg leuk, dit projectje. Ik heb intussen al enkele hele goede journalisten en economen bereid gevonden – dat kostte weinig moeite – om een speciale column over Piketty voor het boek te schrijven. En een eerste selectie van artikelen die ik gemaakt heb om te vertalen – te veel, vrees ik – ligt inmiddels bij de redacteur van AUP. Wordt komende tijd zeker vervolgd.
Crowdsourcing Piketty: suggesties voor te vertalen artikelen in boek van @AmsterdamUPress over Piketty mogen naar pikettylezen@icloud.com
— Robert Went (@went1955) June 8, 2014
Er is helaas nog geen RSS-feed voor dit blog, maar wie elke week een mailtje wil ontvangen met de link naar de nieuwste aflevering van De Week in Tweets kan mailen naar deweekintweets@icloud.com. Ook reacties, commentaar en suggesties zijn welkom op deweekintweets@icloud.com.