Achtergrond

De week van Went in tweets #117

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#117 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 136 tweets en retweets van afgelopen week zijn dit de 21 die je niet mag missen.

Meningsverschil

Feminisme

President Obama schreef een mooi essay waarin hij uitlegt waarom hij feminist is. In de jaren 1970 heb ik de discussie nog meegemaakt over de vraag of een man dat wel kan zijn, of kan zeggen over zichzelf. Obama wijst onder andere op de subtiele en niet-zo-subtiele dagelijkse stereotypes. Onderzoek van sociologen en economen laat zien dat vaders met dochters hun houding ten aanzien van gender issues veranderen.

Oorzaken

Artikel over de verlokking en gevaren van het zoeken naar simpele causaliteiten voor zaken die we zien gebeuren of die ons al dan niet aanstaan. Lezen! Als zelfbescherming en als bijsluiter bij claims die je leest en hoort van anderen.

Brexit vervolg

Veel interessant materiaal over Brexit ook deze week weer. Er verschijnt steeds meer onderzoek naar wie voor Brexit hebben gestemd en welke mogelijke verklaringen daarvoor zijn. Ook: wat moet Europa er voor conclusies aan verbinden, en wat zijn de gevolgen voor de UK? Plus een stukje science fiction van The Economist: wat als Frankrijk volgt?

Bijnaam

Ongelijkheid

Hoewel een IMF-paper dat deze week verscheen volgens sommigen liet zien dat Piketty er toch echt naast zat – voor achtergrond hier – heeft zijn boek er natuurlijk wel in belangrijke mate aan bijgedragen dat de reëel bestaande ongelijkheid in de wereld en binnen landen op veel onderzoeks- en beleidsagendas terecht is gekomen.

Olympische Spelen

Ook als sportliefhebber die de TV veel aan heeft tijdens de Spelen, kun je je natuurlijk ernstig afvragen wat Brazilië in hemelsnaam met het organiseren van de Olympische Spelen op denkt te schieten. En natuurlijk worden er ook weer veel leuke grappen over de Spelen gemaakt op twittter.

Intellectuelen

In de continuing serie we hebben meer economen en andere sociale wetenschappers nodig met modder aan hun schoenen deze week een lezenswaardige bijdrage van Michael Lind.

Trump

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons