Achtergrond

De week van Went in tweets #114

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WvWiT#114 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 149 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Internet

Geplande verspilling

Een fraai artikel over lampen die al lang zo gemaakt kunnen worden dat ze nooit kapot gaan: dat gebeurt alleen niet want daar is geen verdienmodel voor. Ook een mooi stuk over 'extreme innovatie' en marketing speak: 'revolutionaire' producten die je leven gaan veranderen. 

Pokémon Go

Ik heb er nog niks van gemerkt in mijn directe omgeving, maar dat zegt misschien meer over mij dan over deze nieuwe rage. De parodie in de tweede tweet vind ik hilarisch.

Hardleers Europa

We moeten leren van Brexit en vooral ook uitkijken dat de weerstand tegen 'Europa' in andere landen niet nog verder toeneemt. Dat zeggen veel nationale en Europese politici en eurocraten. Maar dat leren gaat verdomde langzaam.

Andere economie

Economenvereniging KvS publiceert en bespreekt dit jaar pre-adviezen over de toekomst van het economieonderwijs. De keus voor dit onderwerp is mede te danken aan het werk van Rethinking Economics, mailde samensteller (met Ferry Haan) van het boek prof. Lans bovenberg ons. We schrijven met @REthinkNL ook een mooi stuk, en The Economist heeft deze week een artikel dat daar zo in zou passen. Sluit ook mooi aan op deze prachtige RSA-animatie met Ha-Joon Chang, een van mijn favoriete pragmatische economen.

(Minimum)loon omhoog 

Tijdens een expertmeeting deze week hadden we een boeiende discussie over waarom de lonen in ons land best omhoog kunnen. En over wat we weten over de gevolgen voor de werkgelegenheid van een hoger minimum(jeugd)loon. Over dat laatste leren we bijna wekelijks nieuwe dingen. De redenering "hoger loon leidt tot minder werk" is veel te simpel, dat is inmiddels zeker.

Vuil werk

Interessant onderzoek laat zien dat in een gebied met veel milieuverontreiniging de productiviteit zelfs minder is van mensen die binnen werken.

Brexit cont'd

Mijn favoriete tweets over Brexit deze week.

Afgewezen

Zo af en toe review ik op verzoek van de editor van een economisch tijdschrift een paper dat voor publicatie is aangeboden. Dat vind ik soms best lastig als het een matig stuk is of een slecht verhaal. Het is nooit leuk om afgewezen te worden, maar er kunnen in zulke gevallen ook carrières vanaf hangen. 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons