Achtergrond

De week van Went in tweets #110

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#110 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 121 tweets van afgelopen week zijn dit de 20 die je niet mag missen.

Robot baas

Mensen i.p.v. econs

Richard Thaler is een van de grootheden op het gebied van wat behavioral economics genoemd wordt. In dit artikel pleit hij voor meer evidence-based economics. Daarvoor is het nodig te kijken naar wat echte mensen doen en kunnen in plaats van alwetende superslimme rationaal calculerende econs. Heel toegankelijk opgeschreven, kortom een aanrader.

Welvaart in de Kamer

Terwijl ik dit blog afmaak begint in de Tweede Kamer bijna het plenaire debat over het rapport dat een breed samengestelde tijdelijke kamercommissie (met D66, VVD, CDA, PvdA, SP en Groenlinks) gemaakt heeft over de vraag of en hoe we de ontwikkeling van welvaart kunnen meten en bespreekbaar maken. Ik vind het een uitstekend rapport. En bij de WRR zijn we een klein beetje trots want de commissie die dit rapport maakte, is ingesteld dankzij een motie die werd ingediend na het debat over ons rapport Naar een Lerende Economie (2013). Het gebeurt je niet elke dag dat iets waar je hard aan gewerkt hebt ook echt iets uitmaakt. 

Verliezers handel

Handel kent niet alleen winnaars maar ook verliezers, dat is inmiddels een open deur. Die verliezers zijn vaak geconcentreerd, en de gevolgen van de sluiting of verplaatsing van bedrijfsonderdelen voor gemeenschappen en werknemers die hun baan verliezen zijn onderschat. Dat is een inzicht dat terrein wint onder economen en beleidsmakers. De negatieve gevolgen van handelsliberalisering zijn beleidsmatig vaak helemaal niet of slecht gecompenseerd, en dat dreigt nu steeds meer het draagvlak voor handel in het algemeen te ondergraven. Dat en meer interesssante inzichten en observaties in deze twee artikelen.     

Presentatietips

Blij

Als je (te) veel tijd besteedt op sociale media krijg je soms het idee dat steeds meer mensen bot, beledigend en onredelijk zijn, en dat de hele wereld gek is geworden. Maar gelukkig is dat een sterk vertekend beeld – Sheila Sitalising had daar in de Volkskant een mooie column over. Ik mopper in dit blog heel wat af over dingen die niet goed (genoeg) gaan, dus voor de verandering ook maar eens drie dingen waar ik wel blij van werd deze week. 

Brexit

Wat de uitslag van het Britse referendum ook wordt, deze geniale en hilarische rant van John Oliver tegen Brexit moet je gezien hebben.

Robotzorgen

Inmiddels heb ik misschien wel vijftig lezingen, gesprekken en discussies gedaan over robots n.a.v. onze WRR-verkenning De Robot de Baas, die ook bij de politiek gehoor vindt inmiddels (o.a. D66, VVD, SP, Groenlinks). Een van de punten die al in het boek zit, ben ik in de loop der tijd sterker gaan aanzetten in presentaties, namelijk dat we niet te veel maar te weinig "robots" hebben. Als we het hebben over robots gaat het veel té vaak alleen of vooral over het vermeende grote verlies aan banen, terwijl daar op dit moment nog maar weinig aanwijzigingen voor zijn. 

In de zorg bijvoorbeeld is nog een wereld voor verzorgden én verzorgenden te winnen. Vaak hoor je dat ze dat in Japan allemaal veel beter doen, maar De Volkskrant had dit weekend een mooi artikel waaruit blijkt dat dit erg tegenvalt. Veel van wat aan de orde komt in dat stuk bespreken we ook in De Robot de Baas, zoals waarom het van belang is in te zetten op wat wij 'co-creatie' noemen. In een vorige aflevering van dit blog schreef ik over Hans de Jong, de CEO van Philips Benelux, die tijdens een verhaal dat hij hield op de hightech campus pleitte voor het betrekken van sociologen en psychologen bij het bedenken van toepassingen van technologie, en voor meer aandacht voor mensen.

AI

Een heel verhelderend stuk over wat kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) wel en niet is, kan en vermag. En Dilbert is met een hilarische serie over AI bezig. 

Data

Uit een heel erg leuk interview deze mooie quote in de categorie "Wetenschap is ook maar een mening." In onze stafvergadering bij de WRR leidde dat ertoe dat iemand gekscherend vroeg of een tekst die we bespraken wel "verjaardagsfeestjesproof" was. De Groningse econoom Harry Garretsen reageerde met de fijne constatering dat het meervoud van anecdote niet data is. 

Referenda

Door de wijze waarop de discussie over Brexit in de UK zich ontwikkeld heeft en na de ervaringen met het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne, kom ik meer kritische analyses tegen over referenda. Ik word daar zelf ook ontvankelijker voor. Twee stukken in dat kader die ik de moeite waard vond om verder over na te denken.

Tegen de wet

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons