Achtergrond

De week van Went in tweets #106

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#106 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Voor OneWorld selecteert hij wekelijks zijn favoriete tweets. Uit zijn 137 tweets van afgelopen week zijn dit de 18 (plus 2 geleende tweets) die je niet mag missen.

Internet

Start-up overdrive

Door het hele land zijn activiteiten dezer dager in het kader van de start-up week. Hella Hueck heeft het daar heel druk mee voor RTLZ en schreef een mooie voorbeschouwing, waarin ook mijn voormalige WRR-collega prof. Erik Stam aan het woord komt.

Innovators en entrepreneurs worden nogal eens op het schild gehesen, en dat zal deze week ook weer veelvuldig gebeuren. Maar dat mag wat mij betreft best wat kritischer en meer in proportie dan nu vaak gebeurt. Innovaties zijn belangrijk voor groei en kunnen onze leven beter en aangenamer maken. Maar innovatie is veel meer dan technologie, en de meeste innovaties zijn incrementeel en hercombinaties van bestaande kennis of toepassingen. Dan heb je het dus over veel meer dan al dan niet hippe startups. Zo is er een relevante nieuwe beweging die terecht wijst op het belang van maintainers: dat zijn de vele mensen die zorgen dat alles wat we nu al hebben goed functioneert.

Laten we verder niet vergeten dat er veel hype is – zie bijvoorbeeld deze column van Roland Koopman. Er vind veel overdrijving plaats en wordt ook geknoeid – zie bijvoorbeeld deze column van Sheila Sitalising over de belastingmoraal van Google. En innovaties hebben ook lang niet altijd maatschappelijk positieve effecten – denk aan een deel van de nieuwe producten uit de financiële sector. Dat leidt dus ook, dat hoort er allemaal bij, tot het verbranden van geld. En tot het wekken van valse verwachtingen – zie dit artikel.

Robotangst

In een van de meest geciteerde studies over de gevolgen van automatisering (robots), van Frey en Osborne, wordt beredeneerd dat de komende 10 tot 20 jaar maar liefst 47 procent van de banen in de VS zou kunnen verdwijnen door robots. Het Brusselse Bruegel komt voor andere landen met dezelfde methode tot vergelijkbare conclusies, en Deloitte er nog eens een schepje bovenop met het doortrekken van dat verhaal naar ons land. De methode van Frey en Osborne is de afgelopen tijd van veel kanten bekritiseerd, terecht naar mijn mening. Daar voegt nu de OECD een degelijk paper aan toe dat ik zeer kan aanraden. 

De angst voor robots is overigens niet van vandaag of gisteren: het einde van de menselijke arbeid is al vele malen eerder voorspeld.

Baas

Groeiagenda

Onlangs was ik voor een sessie op het ministerie van EZ uitgenodigd om met vijf andere economen met suggesties te komen voor een duurzame groeiagenda voor ons land. De Tweede Kamer heeft namelijk een motie aangenomen van Mark Harbers (VVD) en Henk Nijboer (PvdA) waarin om een rapport met mogelijkheden voor duurzame groei gevraagd wordt. Dat project wordt gecoördineerd door Maarten Camps, de secretaris-generaal van EZ, en het rapport verschijnt in juni. Heel goed dat we deze discussie gaan voeren, vind ik. En het is weliswaar een heel ander land, maar interessant om dan ook eens te kijken naar wat economen in de VS op een groeiagenda zouden zetten.

trEuropa

De expertmeeting met een zeer uiteenlopend stel mensen over de toekomst van Europa waar ik deze week aan meedeed, ging alle kanten op. Iedereen ziet deprimerend veel en grote problemen, en niemand weet eigenlijk nog hoe het verder moet. Het debat over de toekomst van de EU ligt open, en dat is maar goed ook. In Duitsland weten ze intussen ook steeds minder of ze blij moeten zijn met wat ze van de EU gemaakt hebben. En zelfs het IMF zegt nu eigenlijk dat de aanpak van de Troika, waar het zelf deel van uitmaakt, voor de Griekse economie het land tot nog vele jaren ellende veroordeelt.

Hersens

Nee je hersens zijn geen computer, dat is een metafoor die we eigenlijk snel zouden moeten loslaten. Mooie longread, met relevantie voor discussies over automatisering en visioenen over het uploaden van bestanden naar onze hersens.

Mammie

Baten TTIP…

Vorige week had ik in dit blog een paar tweets over (de interpretatie van) de nieuwe impactstudie die door Ecorys voor de Europse Commissie gedaan is voor TTIP. Dat valt tegen voor iets wat ooit als groeiproject voor Europa gelanceerd is, want daar komt nog eens uit wat Hella Hueck en ik in maart vorig jaar schreven in onze longread over TTIP en globalisering. Daarin maakten we ook het punt, dat hebben we later in een longread over handel verder onderbouwd, dat het belang van nóg meer exporteren overrated is. In dat kader een informatieve tweet van een van onze CBS-experts.

…en TPP

Ook over TTP, het andere grote handelsverdrag waar de VS mee bezig zijn, verscheen deze week een studie waarin de baten, winnaars en verliezers geschat werden. De groei van het bbp blijkt ook hier marginaal, dat kun je lezen in onderstaande tweets. 

Wereldburgers

Interessante observaties van Oxfam's Duncan Green.

Ikje

"Het is soms best  frustrerend als je een mooi artikel in de krant hebt, dat veel mensen eerst achterop naar het 'ikje' kijken", is me een keer door een journalist van het NRC toevertrouwd. Ik beken, dat geldt ook voor mij. Ik vind het een heerlijke rubriek, waar ik soms onbedaarlijk om moet lachen en ook wel eens iets van leer. Ik weet niet of ik dit zou durven bijvoorbeeld…

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons