Achtergrond

De week van OneWorld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Terwijl de wereld klaar stond om Obama te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning, vierde OneWorld deze week zo haar eigen feestje.

Vlaggetjes en taart op de redactie deze week: ons LAB is geboren. Op een stoffig zolderkamertje in een van de torens van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, gaan de OneWorld-redacteuren de komende tijd als ware Willie Wortels experimenteren met de vindingrijkheid der natuur.  

Alsof het niets is ontspruiten hier radijsjes uit weggegooide Gouden Gidsen, en hergebruiken we koffieprut door er oesterzwammen op te kweken. Of althans, we doen pogingen tot. De stroom reacties –zowel enthousiast als kritisch- die het LAB op riep, helpt ons lekker op weg.

We hopen dat president Obama binnenkort ook een kijkje in ons LAB komt nemen. Wie weet kan hij er nog wat inspiratie uit op doen voor zijn nieuwe ambtstermijn. Als we hem op zijn woord mogen geloven, heeft hij immers verschillende groene plannen voor de wereld voor de komende vier jaar.

Er klonken meer leerzame geluiden uit ons land deze week. Zo zette ontwikkelingsorganisatie Hivos de bloemetjes buiten op het Museumplein met de start van de campagne Power of the Fairtrade Flower. Een fototentoonstelling met foto’s uit Kenia door Corbino (Maarten Corbijn), om aandacht te vragen voor oneerlijk geproduceerde rozen die in Nederland verkocht worden. De volgende keer  kan er wellicht beter een lokale fotograaf ingezet worden, zo merkte een van onze lezers op. “Dat genereert ook weer werkgelegenheid in Afrika.” Tsja, daar zijn we het eigenlijk wel mee eens.

Door de hevige discussie rondom de zorgpremies, leek het debat over de ontwikkelingssamenwerking onder te sneeuwen. Maar Tweede-Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie gaat voor de 0,7% op de bres. Onder de noemer #1mrdvoorOS is hij een twitteractie begonnen tegen de miljardenbezuiniging. OneWorld sprak met hem. “Het gaat hier om mensenlevens. Er wordt met dit regeerakkoord voor een tweede keer een miljard bij de allerarmsten weggehaald,” aldus een verontwaardigde Voordewind.

Minderen kunnen ze beter ergens anders doen. In de wei bijvoorbeeld, waar Nederlandse koeien veel te veel blijken te poepen. Of in India, waar één op de zes vrouwen te dik voor haar sari blijkt te zijn. Misschien kunnen de driehonderd bezoekers van het FoodGuerilla Event van vanmiddag hier wel een bruggetje tussen slaan.

 

Beeld: cc

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons