De week van het afzien

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze week ondervond de redactie het duurzame leven aan den lijve. Allereerst gemorrel aan de eettafel van redactie-coördinator Trisha, die haar gezin aan de Vegan Challenge onderwierp.

Geen vlees
Linzenburgers bleken geen succes, en toen redacteur Martijn ontdekte dat haar favoriete koffiebonen waren gelakt met een laagje gemaalde luizen, gooide ze de vegan-handdoek in de ring.

Gelukkig blijkt vleesconsumptie halveren ook al genoeg te zijn. Om de dag een hamburgertje kan er dus prima mee door.

Ondanks dat vleesproducenten vrolijk een stel paarden door ons rundergehakt malen, worden lang niet alle ‘foute’ vleesverkopers aan de schandpaal genageld: Steakhouse-eigenaar Piet de Leeuw in Amsterdam zegt dat na de ontmaskering van zijn paardenvlees, de paardenbiefstuk niet aan te slepen is. Zijn rundvlees wordt overigens nauwelijks meer verkocht. OneWorld redacteur Frederieke was bij het steakhouse gaan eten toen ze hun paard nog gewoon rund noemden, en beaamt dat het inderdaad prima smaakte.

Vreemd vlees
Het is dus knap lastig om uit te vogelen waar je dagelijkse prakje nou eigenlijk vandaan komt.  Voor de echte puriteinen wordt er in Amsterdam een tostifabriek gebouwd, waar je met eigen ogen kunt zien waar alle ingrediënten vandaan komen.

Van dubieus voedsel naar brandende daken. Het Nederlandse bedrijf Scheuten Solar blijkt zo’n 650.000 gevaarlijke zonnepanelen te hebben geleverd door heel Europa heen. 15 huizen gingen in vlammen op, staat binnenkort half Europa in de fik?

Laten we vooral rustig blijven.

Lekker hoge bloeddruk
Rustig blijven is iets wat een stamhoofd in Ghana niet zint, want zijn bloeddruk kan volgens hem niet hoog genoeg zijn. Terwijl dokter David hem bloeddrukverlagende middelen toestopt, vertaalt de tolk dit als bloeddruk verhogende middelen, omdat de chief er anders niks van wil weten: “Hoge bloeddruk betekent een sterk hart. En al die mooie westerse medicijnen maken mijn hart sterk.” constateert het stamhoofd tevreden.

De bloeddruk van de Belgen steeg vanzelf, toen ze afgelopen week een fortuin aan diamanten kwijtraakten aan overvallers. Dat diamanten vaak gepaard gaan met geweld, criminaliteit en bloedvergieten blijkt wel uit de nare gebeurtenissen in Zimbabwaanse diamantmijnen, maar ook de Belgen zijn dit keer slachtoffer. Glimmertjes ter waarde van zo’n 37 miljoen euro werden door acht mannen ontvreemd, en zijn vooralsnog niet teruggevonden.

Stagiair zonder shampoo
In de categorie glimmend en glanzend: het haar van OneWorld collega Iris begint er een beetje dof uit te zien. Na twee weken wassen en spoelen met baksoda en azijn frommelt ze het in een staartje en hoopt op verbetering. Naar advies van andere eco-bloggers gaat ze nu haar heil zoeken in avocado’s en mayonaise. We houden ons hart vast.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons