#dWiT#7 – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij een beargumenteerde selectie uit zijn 145 tweets van afgelopen week.
Cartoon van de week
LOL, brilliant cartoon: Raising the minimum wage is just a gimmick… — http://t.co/mOutSRWkHS pic.twitter.com/sTxsfqZoVl
— Robert Went (@went1955) 3 mei 2014
Apple
De producent van onze iphones en ipads is qua beurswaarde inmiddels groter dan enig bedrijf in de maakindustrie of energiesector. Deze week kwam het bedrijf in het nieuws met een plan om geld te lenen voor het terugkopen van eigen aandelen, terwijl de kassen van het bedrijf uitpuilen. Het is een bizar voorbeeld van de mogelijkheden die ondernemingen hebben om landen met verschillende fiscale regiems tegen elkaar uit te spelen. Voxdotcom zetten een aantal verbazingwekkende financiële gegevens over Apple op een rij, en Mathijs Bouman legde uit waarom mondiale coördinatie van fiscaal beleid nodig is.
Mind-Blowing Facts About Apple—BI—http://t.co/JG5A2HgJ4z Ook: Apple doet raar— @mathijsbouman —http://t.co/hg4wuTz602 pic.twitter.com/PCMNYhKKKj
— Robert Went (@went1955) 30 april 2014
Opgeblazen landen: PPP
De Wereldbank kwam deze week met nieuwe cijfers over de omvang van de economie van de V.S., China en alle andere landen in de wereld, en dat leidde tot veel ophef. Branko Milanovic van de Wereldbank, legt uit wat er aan de hand is.
China to overtake US, or did it already? The end of a long era — Interesting blog from @BrankoMilan —http://t.co/rXD0qSnDqh via @wb_research
— Robert Went (@went1955) 30 april 2014
Als we deze nieuwe cijfers serieus nemen, dan zijn heel wat landen flink gegroeid.
Honey, I blew up a few economies — Antonio Fatas — http://t.co/zayqyJslWO pic.twitter.com/X4kT7yW5r4
— Robert Went (@went1955) 2 mei 2014
Door deze nieuwe cijfers halveerde ineens het aantal armen in de wereld. Voor de armen zelf maakt dat helaas niets uit, zo blijkt uit deze heldere uitleg op de site van het gezaghebbende Center for Global Development.
World Bank data revision has nearly halved global poverty — Good post @cgdev — http://t.co/bdkyFJxAxt pic.twitter.com/vfQEiB58NF (↬ @alexcobham)
— Robert Went (@went1955) 3 mei 2014
Piketty animatie
Voor wie nog niet heeft meegekregen wat de essentie is van het spraakmakende boek van Thomas Piketty over kapitaal in de 21e eeuw is deze kort animatie nuttig. Ook leuk voor wie wel al op de hoogte is van Piketty's centrale these trouwens.
Animation: Thomas Piketty's Capital – Very nice Newsnight's explainer — http://t.co/1XagbPcgfy (HT @InekeOR)
— Robert Went (@went1955) 1 mei 2014
De nieuwe Ha-Joon Chang is in aantocht
Sinds zijn prachtige boek "Kicking away the ladder", waarin hij laat zien hoe de rijke landen de zich ontwikkelende landen het recht ontzeggen op beleid – bescherming van de eigen industrie bijvoorbeeld – waarmee zij zelf groot zijn geworden, ben ik een fan van de Koreaanse econoom Ha-Joon Chang. Hij doceert in Cambridge, we hebben regelmatig contact, en in 2008 hield hij een spraakmakende lecture voor de WRR, die inmiddels al bijna 5000 keer bekeken is. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek in het Engels, Nederland en nog een paar andere talen, en komt hij weer even naar Nederland.
Tip: Ha-Joon Chang's "Economie: de gebruiksaanwijzing" verschijnt juni. Hij komt juli naar NL —http://t.co/GvYsdO2r3k pic.twitter.com/qUnkuJsVkH
— Robert Went (@went1955) 27 april 2014
Vooruitlopend op het verschijnen van dit nieuwe boek, schreef Ha-Joon een leuk dagboek voor de Financial Times. En een artikel voor The Guardian dat typerend is voor zijn benadering van economie.
Ha-Joon Chang: The South Korean economist on anchovies, aubergines and unorthodox economics — Nice diary in the FT — http://t.co/HdqQw5yZCd
— Robert Went (@went1955) 1 mei 2014
Economics is too important to leave to the experts (and that includes me) — Ha-Joon Chang — http://t.co/eyG31rp5wG [his new book out soon]
— Robert Went (@went1955) 1 mei 2014
Landing
Bij sommige tweets weet ik bijna van tevoren dat er iets door anderen mee gedaan wordt, bijvoorbeeld op het daskapital blog. Zo ook met het paper van de Wereldbank (WB) dat ik deze week tweette, waarin is nagegaan hoe vaak publicaties van deze organisatie gedownload en geciteerd worden. Dat valt niet mee: de pdf van ruim 30 procent van wat de WB publiceert, wordt blijkbaar door niemand opgehaald. Dan kun je de vraag stellen hoe ze daar hun onderzoeksprogramma samenstellen, maar ik vind ook een andere vraag interessant. Als 3 op de 10 publicaties voor niemand de moeite van het lezen waard zijn, hoe zit het dan met het netwerk van de onderzoekers die dat stuk schreven, en met de investering die gedaan wordt om publicaties bij relevante mensen en organisaties onder de aandacht te brengen?
Je kunt een rapport maken, dat over de muur mikken (op je site zetten) en vervolgens met het volgende project beginnen. Maar dan weet je bijna zeker dat je impact beperkt zal zijn. De andere manier is om veel aandacht te besteden aan wat we bij de WRR "de landing noemen", oftwel: investeren in lezingen, artikelen, discussies, briefings, expert meetings en wat al niet meer. Dan krijg je ook nog eens inhoudelijke respons als het meezit, ook heel belangrijk voor onderzoekers. Misschien iets voor de WB?
Which World Bank reports are widely read? 31% policy reports never downloaded — World Bank — http://t.co/gY8QiAUiOC pic.twitter.com/Gr5RT7EdPT
— Robert Went (@went1955) 2 mei 2014
Nieuwe index
The Economist publiceert elk jaar haar inmiddels fameuze "Big Mac Index", als indicator of de wisselkoersen van munten sporen met de werkelijke relatieve waarde van munten. Economiedocenten gebruiken deze index ook, want deze is een begrip. Maar tijden veranderen en er is nu een moderne concurrentie: de "Ipad Mini index".
Which World Bank reports are widely read? 31% policy reports never downloaded — World Bank — http://t.co/gY8QiAUiOC pic.twitter.com/Gr5RT7EdPT
— Robert Went (@went1955) 2 mei 2014
Ongelijkheid
November vorig jaar, dus ruim voordat Piketty 'hot' werd, organiseerde de WRR haar jaarlijkse lecture over ongelijkheid. Direct daarna zijn we aan de slag gegaan om een verkenning te maken over ongelijkheid in Nederland, en dat boek – waar deze weken de laatste hand aan gelegd wordt – zal op 5 juni in De Balie gepresenteerd worden op een debatavond gemodereerd door Esther van Rijswijk. De kaartverkoop voor deze avond (inclusief een exemplaar van het boek) is begonnen, en ook wordt de film "Inequality for all" vertoond van Robert Reich, ex-onderminister van arbeid onder Clinton.
corrigeert eerste proef van WRR-verkenning over ongelijkheid. 5 juni presentatie in De Balie- http://t.co/ydw3fWUzDG pic.twitter.com/uerV6PBKvk
— Robert Went (@went1955) 1 mei 2014
Curator
Veel weblinks en blogs scannen en daaruit interessant materiaal selecteren om zelf te lezen en deels voor anderen beschikbaar maken – dat is wat een webcurator doet. Dat kun je zelf ook.
Graph: Content curator guide — Guess this summarizes nicely what I do with RSS-feeds and tweets (↬ @ovanrijswijk) pic.twitter.com/FJH2UBr6An
— Robert Went (@went1955) 6 mei 2014
Reacties, commentaar en suggesties over dit blog zijn welkom op deweekintweets@icloud.com. Ik kan helaas niet beloven dat ik op elke mail reageer.