Achtergrond

De week in tweets #4

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

#DEWEEKINTWEETS – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status weer van Robert Went, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij elke week een selectie uit zijn tweets.

Vooruitgang: vliegtuig op zonne-energie
We moeten naar een wereld met veel minder CO2-uitstoot en dus zo veel mogelijk energie besparen en meer duurzame energie opwekken – we weten het allemaal. Dan is deze uitvinding, een paar jaar geleden nog voor onmogelijk gehouden, goed nieuws.

Frankrijk is gek
Het nieuws kan zo bizar niet zijn of het wordt in brede kring direct geloofd wanneer het over Frankrijk gaat. Zoals: ze werken daar nauwelijks want hebben het te druk met staken en wijn drinken. Terwijl uit de statistieken blijkt dat het helemaal niet zoveel slechter gaat in Frankrijk dan elders. Paul Krugman, Nobelprijswinnaar economie, schreef daar vorig jaar een aardig artikel over.

Deze week was het weer raak. The Guardian schreef in een venijnig artikel dat werkgevers en vakbonden in Frankrijk overeen zijn gekomen dat werknemers na 6 uur 's avonds niet meer mogen e-mailen voor de zaak. Zoiets idioots kan natuurlijk alleen in Frankrijk, dus het bericht ging de hele wereld over. Het blijkt alleen niet waar te zijn, en dat deed Slate een dag later uit de doeken.

Flexibele Nederlanders
Door werkgevers en in internationale vergelijkingen wordt regelmatig gesteld dat de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt een probleem zou zijn. In het WRR-rapport "Naar een lerende economie", waar ik aan meewerkte (zie De Week in Tweets #3), wordt op basis van vergelijkend onderzoek de stelling betrokken dat dit allemaal erg meevalt, en dat met bijvoorbeeld verdere versoepeling van het ontslagrecht weinig te winnen valt. Interessant in dat kader is een vorige week verschenen rapport van PWC, waarin geconcludeerd wordt dat de Nederlandse werknemer de meest flexibele is.

Miljardairs

Inkomensongelijkheid staat sterk in de aandacht en vermogensongelijkheid als thema is in opkomst. Sign of the times is dat persbureau Bloomberg dagelijks op een site bijhoudt hoe het vermogen van de 200 rijkste miljardiars zich ontwikkelt.

De-globalisering?
De tijd waarin door de meeste beleidsmakers en economen alleen maar goeds verwacht werd van globalisering is al weer even voorbij. Inmiddels is het algemeen bekend dat er ook verliezers zijn van globalisering. En sinds het uitbreken van de finaniële crisis zijn de nationale staten weer helemaal terug. Jean Pisany-Ferry, voormalige chef van de gerenomeerde denktank Bruegel, vroeg zich begin april af of globalisering over zijn hoogtepunt heen is. En in het NRC schreef Bas Heijne een column over de Krim die dezelfde vraag doet rijzen. 

Cartoons van de week
Over humor valt niet te twisten, maar ik heb erg gelachen om deze twee cartoons. Een van mijn volgers kon de lol er minder van inzien en liet me na de eerste cartoon weten dat ik mijn gevoel voor humor snel zou moeten veranderen als ik nog veel langer bij de WRR wil blijven werken. Maar gelukkig gaat hij daar niet over.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons