#DEWEEKINTWEETS – “Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status weer van Robert Went, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De Correspondent noemde hem "de best geïnformeerde econoom van Nederland", en voor OneWorld maakt hij elke week een selectie uit zijn tweets.
Vooruitgang: vliegtuig op zonne-energie
We moeten naar een wereld met veel minder CO2-uitstoot en dus zo veel mogelijk energie besparen en meer duurzame energie opwekken – we weten het allemaal. Dan is deze uitvinding, een paar jaar geleden nog voor onmogelijk gehouden, goed nieuws.
The first completely solar-powered plane designed to circumnavigate the globe — Economist — http://t.co/I0bFkllhdG pic.twitter.com/pG6WzdqocJ
— Robert Went (@went1955) April 10, 2014
Frankrijk is gek
Het nieuws kan zo bizar niet zijn of het wordt in brede kring direct geloofd wanneer het over Frankrijk gaat. Zoals: ze werken daar nauwelijks want hebben het te druk met staken en wijn drinken. Terwijl uit de statistieken blijkt dat het helemaal niet zoveel slechter gaat in Frankrijk dan elders. Paul Krugman, Nobelprijswinnaar economie, schreef daar vorig jaar een aardig artikel over.
NYTimes: "The Plot Against France" by @NYTimesKrugman –> http://t.co/ibliDBTToC
— Samir Meghelli (@SamirMeghelli) November 12, 2013
Deze week was het weer raak. The Guardian schreef in een venijnig artikel dat werkgevers en vakbonden in Frankrijk overeen zijn gekomen dat werknemers na 6 uur 's avonds niet meer mogen e-mailen voor de zaak. Zoiets idioots kan natuurlijk alleen in Frankrijk, dus het bericht ging de hele wereld over. Het blijkt alleen niet waar te zijn, en dat deed Slate een dag later uit de doeken.
Debunked: France did not just ban workers from answering emails after-hours — Slate — http://t.co/jTPZCexjH0 (cc @ldaalder)
— Robert Went (@went1955) April 11, 2014
Flexibele Nederlanders
Door werkgevers en in internationale vergelijkingen wordt regelmatig gesteld dat de flexibiliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt een probleem zou zijn. In het WRR-rapport "Naar een lerende economie", waar ik aan meewerkte (zie De Week in Tweets #3), wordt op basis van vergelijkend onderzoek de stelling betrokken dat dit allemaal erg meevalt, en dat met bijvoorbeeld verdere versoepeling van het ontslagrecht weinig te winnen valt. Interessant in dat kader is een vorige week verschenen rapport van PWC, waarin geconcludeerd wordt dat de Nederlandse werknemer de meest flexibele is.
De meest flexibele werknemer? Dat is een Nederlander volgens PWC — PWDeGids — http://t.co/Xya8KG3P4S (↬ @PaulTdeBeer) pic.twitter.com/Z2w2WUYgpY
— Robert Went (@went1955) April 14, 2014
Inkomensongelijkheid staat sterk in de aandacht en vermogensongelijkheid als thema is in opkomst. Sign of the times is dat persbureau Bloomberg dagelijks op een site bijhoudt hoe het vermogen van de 200 rijkste miljardiars zich ontwikkelt.
Ranking of world’s richest people — 200 Billionaires in $ each day on Bloomberg — http://t.co/Wwp4KjHycp (↬ @RF_HFC) pic.twitter.com/ihJRPSo70o
— Robert Went (@went1955) April 11, 2014
De-globalisering?
De tijd waarin door de meeste beleidsmakers en economen alleen maar goeds verwacht werd van globalisering is al weer even voorbij. Inmiddels is het algemeen bekend dat er ook verliezers zijn van globalisering. En sinds het uitbreken van de finaniële crisis zijn de nationale staten weer helemaal terug. Jean Pisany-Ferry, voormalige chef van de gerenomeerde denktank Bruegel, vroeg zich begin april af of globalisering over zijn hoogtepunt heen is. En in het NRC schreef Bas Heijne een column over de Krim die dezelfde vraag doet rijzen.
Is Globalization Passé? — Jean Pisani-Ferry — http://t.co/YpYbG6wfev
— Robert Went (@went1955) April 1, 2014
Deze storm gaat niet meer liggen — Ook @Bjheijne laat zien dat verdwijnen natiestaat door globalisering mythe is — http://t.co/YWIfTPI3Tf
— Robert Went (@went1955) April 13, 2014
Cartoons van de week
Over humor valt niet te twisten, maar ik heb erg gelachen om deze twee cartoons. Een van mijn volgers kon de lol er minder van inzien en liet me na de eerste cartoon weten dat ik mijn gevoel voor humor snel zou moeten veranderen als ik nog veel langer bij de WRR wil blijven werken. Maar gelukkig gaat hij daar niet over.
LOL! All those in favour of lower taxes, raise your hand — Cartoon @MartinShovel — pic.twitter.com/gbTtXy2Va2”
— Robert Went (@went1955) April 10, 2014
[tweet_embed]https://twitter.com/went1955/status/455009325308973056[/tweet_embed]
Blijvende lage rente?
Terwijl sommige economen al jaren inflatie voorspellen, wordt de kans op deflatie steeds groter: in ons land was de prijsstijging afgelopen maand al minder dan 1 procent, en in sommige zuidelijke Europese landen dalen de prijzen. Hoe dit komt en of het nog lang zal duren, daarover wordt stevig gediscussieerd. Barry Eichengreen is een van de bekendste economen over monetaire zaken en financiële markten, en hij zette een aantal mogelijke verklaringen handzaam en begrijpelijk op een rij.
Barry Eichengreen on competing explanations for three decades of declining real interest rates—http://t.co/2H5ZyxjNJ8 pic.twitter.com/V9IzgKxjcX
— Robert Went (@went1955) April 11, 2014
Volgtip van de week
Naar artikelen van Ezra Klein (Wonkblog) en Matt Yglesias (slate) heb ik in de loop der jaren heel wat links getweet. Ik was dan ook meer dan gemiddeld benieuwd naar hun nieuwe project. Sinds kort is dat in de lucht, en ik vind @voxdotcom zeer veelbelovend. Zie bijvoorbeeld deze over het veelbesproken boek van Thomas Piketty.
9 charts that explain the history of global wealth — @voxdotcom — http://t.co/CItGz7FsEv pic.twitter.com/p8eF6CinbJ
— Robert Went (@went1955) April 10, 2014
En ook zeer interessant, deze uitgebreide Q en A: moet ik me zorgen maken als de beurskoersen dalen?, en wat je allemaal nog meer over de aandelenbeurs had willen weten.
The normal person's guide to the stock market — @voxdotcom — http://t.co/I9TnulPiVH pic.twitter.com/hoUzDY0pA5
— Robert Went (@went1955) April 10, 2014
Wonk bubble
Behalve Voxdotcom zijn er meer nieuwe websites met langere serieuze, empirische artikelen. Kijk ook bijvoorbeeld ook eens naar @fivethirtyeight opgezet door Nate Silver, de statisticus die in 2008 de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 49 van de 50 staten goed voorspelde: alleen Indiana had hij fout. Bloomberg-columnist Felix Salmon schreef een interessant artikel over deze hausse in wonk blogs. Grote vraag: wanneer krijgen we een Nederlands wonk blog?
Is There a Wonk Bubble? Why the boom in data journalism actually makes sense — Felix Salmon — http://t.co/kT5DmhUxJb
— Robert Went (@went1955) April 9, 2014
"Lerende economie" verder uitgesteld
Het deze week opnieuw uitgestelde debat in de kamer over het WRR-rapport "Naar een lerende economie", dat veel aandacht in de pers heeft gekregen, staat nu gepland voor 23 juni. Dat is kort voor het zomerreces, en met een beetje pech wordt het debat daar dan nog weer eens overheen geschoven tot na 1 september. Sheila Sitalsing (die in de Volkskrant columns schrijft) probeert dat te verhinderen met een origineel dreigement.
WRR-discussie na de zomer? “@sheilasitalsing: @went1955 Als ze dat doen, ga ik de hele zomer lang in mn columns stukjes rapport publiceren.”
— Robert Went (@went1955) April 11, 2014
Picture this: Bob Ross
Wie kent zijn nog steeds regelmatig op tv vertoonde schilderslessen niet? Hij maakte in totaal 381 schilderijen en Fivethirtyeight liet daar een amusante statistische analyse op los. Maar waarom staan er nooit schoorstenen op zijn huizen? En trekt hij zoveel kijkers met zijn schilderijen, of door zijn mooie stem?
A Statistical Analysis of the Work of Bob Ross — FiveThirtyEight — http://t.co/QuXbZbG7tH pic.twitter.com/w0hstsftRA
— Robert Went (@went1955) April 15, 2014