Achtergrond

De Week in Tweets #1

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Voor kenners een veel gebruikte poortwachter van economisch nieuws en analyse: hij verwijst naar interessante artikelen, de beste columns en andere fijne bronnen. Zeer de moeite waard.” Die aanbeveling van weekblad Vrij Nederland geeft de status aan van Robert Went, medewerker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Voor OneWorld maakt hij elke week een selectie van zijn belangrijkste tweets.

Figuur van de week
Mooie grafische weergave van de vermogensongelijkheid in de Verenigde Staten.


Separatisme
Globalisering, ineffectieve nationale overheden en eigenbelang bevorderen centrifugale tendensen binnen staten. Als alle separatistische bewegingen in de wereld slagen, gaan we van 200 naar 1000 staten.

Ongelijkheid
Dit internationale project presenteert een range aan data over de langetermijnveranderingen in economische ongelijkheid voor 25 landen, waaronder Nederland, over meer dan 100 jaar.

Welzijn in beleid
Op 20 maart, de internationale dag van geluk, publiceerden internationale experts een nieuw rapport over welzijn: wat is welzijn, hoe meten we het, en met wat voor beleid kan welzijn vergroot worden?

Killer factcheck
Het is al vaak herhaald en doet het goed in campagnes: "Vrouwen bezitten slechts 2 procent van het land in wereld." Maar is dat wel zo?  Feministisch econoom Cheryl Doss onderzocht de claim en concludeert dat deze onjuist is.

Ongelijkheid historisch
Het deze week in het Engels verschenen boek "Capital in the Twenty-First Century" van Thomas Piketty is volgens sommigen het belangrijkste boek over het kapitalisme sinds Marx' driedelige "Het kapitaal".

Volgtip van de week: @WRRongelijkheid
Deze eerste keer als volgtip een account waar ik zelf bij betrokken ben. De WRR maakt een bundel over economische ongelijkheid in Nederland die begin juni verschijnt, en heeft nu ook een thema-account op twitter met nieuws en weblinks over ongelijkheid.

WRR ongelijkheid

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons