Achtergrond

De vloek voor de wereld: machtsconcentratie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

BLOG – Dat Han ten Broeke het ver zou schoppen binnen de VVD, was op de middelbare school al duidelijk. Net zo zelfgenoegzaam als hij nu in de Tweede Kamer zit, paradeerde hij daar al rond. We zaten beiden op de Bouwmeester in Haaksbergen. Dat Han 30 jaar later een van mijn grootste opponenten zou worden, had ik nooit verwacht.

Dat komt overigens met name omdat ik zelf veranderd ben, niet Han. Ik ben bij lange na nooit zo rechts geweest als Han (is ook bijna onmogelijk), maar inmiddels ben ik veel linkser dan 30 jaar geleden. Ik heb tot zo’n 10 jaar geleden vooral D66 gestemd. Ik kan me daar tegenwoordig overigens niets meer bij voorstellen. Ten eerste dus omdat ik veel linkser ben geworden, maar ook omdat D66 rechts is afgeslagen, én haar kroonjuwelen heeft verkwanseld… namelijk bestuurlijke vernieuwing. En als er iets momenteel nodig is, is het wel bestuurlijke vernieuwing. Daarover later meer.

Executies
Gisteravond zat Han bij Jinek, en ondanks de executies, blijft hij gewoon pleiten voor het behouden van de warme relatie met Saudi-Arabië. Ja, zelfs de koning zou hij er zo weer heen sturen, want de koning en diplomaten hebben best wat bereikt in Saudi-Arabië de afgelopen jaren. Peyman Jafari, Midden-Oostendeskundige en lid van de Internationale Socialisten, diende hem stevig van repliek. Waarom boycotten we Iran dan wel, als er via de (stille) diplomatie zo veel te bereiken valt?

Doordat de VS haar rol als politieman van de wereld heeft laten schieten, is het een chaos geworden.

 

Als er een ding wederom bevestigd werd is dat we leven in een wereld waarin het alleen nog maar draait om macht, en belangen. Saudi-Arabië hebben we nu nou eenmaal nodig (denkt Han), dus moeten we daar mee blijven aanpappen. Dat Saudi-Arabië tot voor kort allerlei terreurgroepen financieel steunde, waarvan een deel is opgegaan in IS, en dat Saudi-Arabië zonder eerlijk proces regelmatig mensen ter dood veroordeelt, ziet Han met het grootste gemak door de vingers. Dat hoort nu eenmaal bij een chaotische wereld, veroorzaakt doordat de VS haar rol als politieman van die wereld heeft laten varen. Want dat proef je duidelijk in Han’s betogen. Doordat de VS haar rol als politieman van de wereld heeft laten schieten, is het een chaos geworden. De VVD, waarbinnen Han ten Broeke grotendeels het buitenlandbeleid vormgeeft, heeft door het vasthouden aan het Amerikaanse/Westers imperialisme, de regering Obama inmiddels rechts ingehaald, en zit nu zo ongeveer op dezelfde lijn als de republikeinen. Terwijl in het verleden het beleid van de VVD meer overeenkwam met het beleid van de democraten. Met Hillary aan de macht neemt overigens naar verwachting het Amerikaanse imperialisme weer toe. En als onverhoeds de republikeinen in de VS toch weer aan de macht komen, dan hou je je hart vast. Dan neem ik een enkele reis naar een of ander zonnig eiland en sluit ik mezelf af van alles en iedereen, en wacht ik met een regelmatige cocktail in m’n hand op betere tijden. Dan wordt het vechten tegen de bierkaai.

Machtsdenken
Het vergaande machtsdenken, in plaats van het buitenlands beleid baseren op mensenrechten, viert hoogtij bij de VVD. En zo kan het zo zijn dat de VVD vierkant achter het kapot bombarderen van IS staat (dat vervolgens uiteraard ergens anders gewoon weer naar boven komt), Iran wat betreft de VVD nog steeds zwaar geboycot zou moeten worden, en Saudi-Arabië onze grootste bondgenoot blijft. Qua mensenrechtenschendingen verschillen deze drie staten nauwelijks van elkaar. Alleen met Iran zou Nederland wellicht iets kunnen aanpappen, aangezien het daar een klein beetje de goede kant op gaat. Dat kan je van IS en Saudi-Arabië niet zeggen. Dat Koenders direct na de nucleaire deal met Iran de schoenen van de Iraanse leiders alweer stond te likken om de Iraanse economische boot niet te missen, was echt misselijkmakend.

 Ondertussen heeft het Westen Saudi-Arabië dan tjokvol met wapens gepropt.

 

Binnen Saudi-Arabië heerst een machtsstrijd. Niemand weet hoe dat af zal lopen. Als het fout gaat, en de 30-jarige onberekenbare kroonprins Mohammed bin Salman neemt het roer over van zijn 80 jarige vader, dan hou je je hart vast. Ondertussen heeft het Westen Saudi-Arabië dan tjokvol met wapens gepropt. Maar goed, geen drama. Het Westen heeft wel meer ervaring met het aanvallen van voormalige bondgenoten (Irak, Afghanistan), dus dat zien we dan wel weer.

Buiten Europa
De illusie dat conflicten elders in de wereld buiten Europa kunnen worden gehouden, is na ‘Parijs’ wel vervlogen. ‘Parijs’ heeft helaas niet tot bezinning van ons gedrag in de rest van de wereld en in ons eigen land geleid. Integendeel. We doen nog meer van hetzelfde in het Midden Oosten (bombarderen en aanpappen met dictators) en Moslims zijn in Nederland nog meer de pineut. De daaruit verder oplopende irritatie onder moslims met mogelijk nog meer aanslagen, lossen we op met nog meer repressie, en niet door de Moslims nu eens echt als volwaardige burgers in onze armen te sluiten. Nooit tevreden zijn die moslims in Nederland. We hebben ze alles gegeven, huizen, onderwijs etc. Ja ja, zo denkt Han echt. En dus moet het roer om. Kortom, meer bevoegdheden voor politie en veiligheidsdiensten, waardoor de overheid moslims en sympathisanten (moi!) kan disciplineren.

Het grootste probleem is dat Han volledig in zijn eigen verhaal gelooft.

 

Het grootste probleem is dat Han volledig in zijn eigen verhaal gelooft. Was het maar een deels gefabriceerd verhaal om hoger op te komen in de VVD. Neen, Han gelooft volledig in zijn eigen verhaal. Dat deed ie 30 jaar geleden al en nu nog steeds. En dat maakt hem echt gevaarlijk. Hou deze man in de gaten. Voor je het weet is hij minister van Buitenlandse Zaken, en duwt hij Nederland nog meer in allerlei conflicten.

Het echte probleem is echter niet de Hannen van deze wereld, maar dat we een systeem hebben waarbij individuele mensen veel te veel macht krijgen. Daar kan de mens niet mee omgaan. Sommigen zijn al machtsbelust op hun 18de (zoals Han), anderen krijgen zulke gevoelens nadat ze wat macht hebben gekregen (de reden dat de PvdA een rechtse partij is geworden). Daarom moeten we naar een ander systeem, een systeem van zelf-bestuur zonder machtsconcentratie. Van die nieuwe tijd zien we op deze site veel mooie voorbeelden. Maar de oude garde machthebbers, zowel de mensen uit het Nederlandse old boys network, als Salman, Poetin en Erdogan, zijn voorlopig nog niet bereid om de macht af te staan.                        
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons