De visquota 2011: meer haring en schol

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De tong zal weinig verschil merken, terwijl de kabeljauw, makreel en wijting zich in de vinnen kunnen wrijven. Op hen wordt juist veel minder gevist komend jaar.

“Door de vangstbeperkingen van de afgelopen jaren hebben een aantal visstanden zich weer hersteld, vandaar de verruiming voor deze soorten. Ook is er meer ruimte gekomen voor vissers om op meer milieuvriendelijke wijze te gaan vissen”, denkt staatssecretaris Bleker van Economische zaken.

Visnet 250 hoog
Visnet, (cc) Jammach

Dalende overbevissing
De totale toegestande visvangst voor Nederland daalt volgend jaar met vijfduizend ton naar 150.000 ton. “Nog steeds blijft er sprake van overbevissing, maar het gaat de goede kant op” vindt Pavel Klinckhamers. Hij is de campagneleider voor de oceanen bij Greenpeace. Ook de manier waarop bijvoorbeeld de platvis wordt gevangen verbetert, maar is nog allerminst bevredigend voor de organisatie.

Schol vangen: elektrisch of opzuigen?
Als platvis (zoals de schol) heb je een lui leventje. Een beetje op de bodem liggen en vooral niet teveel bewegen, anders val je op. Dat maakt het lastig om de vis te vangen. Stichting De Noordzee geeft een overzicht van de manieren waarop deze vis normaliter gevangen wordt (zie kader).
 
“Van de hydrorig en pulskor is voor ons nog niet wetenschappelijk bewezen dat ze werken”, vindt Klinckhamers van Greenpeace. Nu de vissers laten investeren in techniek die later niet optimaal blijkt vindt hij niet de juiste opstelling. “Dat is niet alleen oneerlijk naar de vissen toe, maar ook naar de schippers zelf.”

Benieuwd naar de vissen, en welke verantwoord zijn om te eten? Bekijk de viswijzer.

Boomkor: Veruit het meest gebruikt, want vangt de meeste vis. Met stalen kettingen wordt er centimeters door de bodem geploegd zodat de vissen opschrikken en de netten inzwemmen. Kost zeer veel brandstof, schaadt de zeebodem.

Hydrorig: Hiermee worden waterwervelingen op de zeebodem gemaakt waardoor de vissen opgezogen worden, dan wel schrikken en zo de netten inzwemmen. Van deze voorbeelden de meest duurzame oplossing, maar bevindt zich nog in de experimentele fase.

Pulskor: Met elektrische schokjes worden de vissen opgeschrikt waardoor ze van de bodem komen.

 Bron: Stichting De Noordzee

 

 

 

Foto boven: school haringen, (cc) Joachim S. Müller

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons