De vakantie komt eraan, de laatste tips!

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Duurzaam toerisme is een containerbegrip geworden. Stichting Fairtourism geeft een overzicht van de vormen die het kan aannemen, van ecotoerisme tot pro-poor tourism. Wie gelijk concrete plannen voor een duurzame vakantie wil maken, kan terecht bij de groene vakantiegids van het Europees Centrum voor Eco en Agro Toerisme (ECEAT). Daarin staan milieuvriendelijke boerderijen, landgoederen en kampeerplaatsen.

Het Wereld Natuur Fonds zette negen tips op een rij voor een zo duurzaam mogelijke vakantie.

blauwe vlagBlauwe vlag, groene sleutel
Wie de voorkeur geeft aan een strandvakantie kan uitkijken naar de ‘Blue Flag‘. Een internationale milieuonderscheiding, die alleen mag worden uitgehangen op stranden en jachthavens die bijvoorbeeld gescheiden afval inzamelen. Om voor het Green Key of groene sleutel keurmerk in aanmerking te komen, moet de beheerder van een hotel of camping meer voor het milieu doen dan de wet vereist.

Slapen
Couchsurfen wint aan populariteit: een goedkope, low impact en gezellige manier om je overnachting te regelen op de bank (couch) van een ander. Maak een profiel, deel je huis gratis met vakantiegangers in de rest van de wereld en maak er zelf gebruik van als je weggaat.

vakantieVrijwilligerswerk
Via WWOOF, World Wide Opportunities on Organic Farms kunnen mensen als vrijwilliger aan de slag op een biologische boerderij. Ook via de website van Earthwatch is ‘nuttig’ vrijwilligerswerk te vinden. Er is de organisatie ecovolunteer, waar organisaties en vrijwilligers worden gelinkt voor een vakantie met een missie. Vrijwillige Internationale Aktie (VIA) organiseert werkvakanties die vooral op vredesprojecten zijn gericht.

Vervoer
Bij Milieu Centraal kun je checken wat de impact van je vakantievervoer is, en verschillende opties vergelijken. Een tipje van de sluier: het best scoort de touringcar, het slechtst zijn de auto met één inzittende en het vliegtuig.

Klimaatcompensatie
Toch met het vliegtuig of de dieselende camper op pad? Er zijn manieren om de co2-uitstoot van bijvoorbeeld je vliegreis te compenseren. Bedrijven die zich bezighouden met deze compensatie zijn te vinden op klimaatcompensatie.nl.
vliegtuig Veel milieuorganisaties plaatsen kanttekeningen bij de klimaatcompensatie. Zij benadrukken dat met compensatie het probleem niet bij de bron wordt aangepakt, dat er veel grond nodig is voor het planten van bomen en dat opslag van CO2 in bomen slechts tijdelijk is.

Vakantielectuur
En om ervoor te zorgen dat je als reiziger niet met tientallen boeken hoeft te slepen, zette de Wereldomroep een vijftal e-readers op een rij.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons