Achtergrond

De sjiitische jihad: hoe Iran Syrië zuivert

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens een VN medewerker in de Turkse grensplaats Gaziantep die enkel op basis van anonimiteit geciteerd wil worden, koopt Iran onroerend goed op in Damascus. En zijn de sjiitische militanten van Hezbollah bezig plaatsen langs de Libanese grens 'soenni- vrij' te maken, zoals al-Quseir.

De Libanese krant Al-Nahaar meldde ruim een jaar geleden dat Iraanse zakenmannen met groot gemak grote panden kunnen kopen in Damascus. De Syrian Observer meldt dat dit vooral in Damascus maar ook in Homs gebeurt. 'De Iraniërs in Damascus richten zich slechts op twee wijken, Sayyida Zeinab en Sayyida Ruqayya. Beide zijn van enorm belang voor de sjiitische geschiedenis, vanwege de heiligdommen van de familieleden van de profeet', schrijft de Arabische krant Gulf News. 'Sayyida Zeinab, gesitueerd in een zuidelijke buitenwijk van Damascus, waarin de graftombe en de moskee van Zeinab staat, de kleindochter van de Profeet Mohamed, de dochter van Fatima en Ali, de vierde kalief (opvolger van de profeet) en schoonzoon van de profeet', aldus de krant. Met Ali begon de splitsing tussen de soennitische en sjiietische islam.

De sektarische zuivering van al-Quseir

Het begon vooral met het soennitische al-Quseir in de provincie Homs dichtbij de Libanese grens. De soennitische bevolking werd gedwongen hun steden te verlaten, nadat Hezbollah en regime de stad veroverden in het voorjaar van 2013.

[[{“fid”:”53766″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”رفع راية يا حسين على جامع الامام الحسن المجتبى في القصير”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Hezbollah-strijders hijsen sjiitische vlag op moskee in al-Quseir

Plaatsen langs de Libanese grens worden etnisch gezuiverd, de soennieten moeten vertrekken. En grote steden als Homs en Damascus zijn de afgelopen tijd nogal demografisch veranderd: van overwegend soennitisch naar een stuk minder soennitisch. Plan lijkt te zijn dat de soennieten niet meer het overgrote meerderheid vormen.

Volgens een woordvoerder van al-Fauj al-Awwal, een brigade van het Vrije Syrische Leger, Fayez A. hebben in Damascus en ook in West-Aleppo sommige soennieten zich tot het sjiitisch geloof bekeerd. De Iraakse Nujaba brigades delen goederen uit om te laten zien hoe goed ze zijn, in een poging om mensen voor het sjiitisme te winnen.

Hezbollah

De Libanese Hezbollah begon zich met Syrië te bemoeien vanaf eind 2011 en na eerst te ontkend te hebben, gaf Hezbollah leider Hassan Nasr Allah in de zomer van 2013 toe dat Hezbollah in Syrië vecht. Volgens Foreign Policy heeft de groepering die in het Westen op een terreurlijst staat daarbij al 1348 strijders verloren. En het waren volgens de oppositiegroepen in Aleppo de elitetroepen van Hezbollah die  dit najaar de poging om uit de belegering van Oost-Aleppo te breken deden mislukken. Schattingen over aantallen Hezbollah-strijders lopen uiteen van vijfduizend tot achtduizend strijders.

 Iran wil het liefst heel Syrië controleren

“Het achterliggende plan is duidelijk. Iran wil het liefst heel Syrië controleren, en als dat niet kan in ieder geval het westelijke deel van Syrië, waar de grote steden Damascus en Aleppo liggen, en alles wat daar ten westen van ligt. Het wil Damascus en Homs verbinden met Libanon”, zegt Kamel Shaabi, commentator op AlJazeera.

De Iraanse Republikeinse Garde en door Iran opgerichte en bewapende milities lijken in het veld de machtigste spelers. De Iraanse supergeneraal Qasem Soleymani zou achter de schermen de belangrijkste militair in Syrië zijn. 

Na Hezbollah werden ook sjiitische Afghanen en Iraakse milities – met toestemming van de Iraakse regering – Syrië binnengebracht. Zoals de beruchte, door Iran georganiseerde Iraakse Nujaba brigade. Tegen Afghaanse en Iraakse strijders, die in tegenstelling tot Hezbollah en de Iraniërs veel minder goed getraind zijn, wordt gezegd dat ze het heiligdom van Zeinab, de dochter van de sjiitische heilige Hoessein in Damascus moeten beschermen. In 2013 werd dit aangevallen door soenni-rebellen.

Fatimiyoun Brigade – Iran’s Afghaanse milities in Syrie

Deze Afghaanse strijders zijn veelal sjiitische vluchtelingen, gevlucht voor de Taliban in Iran. Die naar eigen zeggen zo'n 600 dollar per maand krijgen om voor Assad te gaan vechten, en verblijfsvergunningen voor hen en hun familie. Maar ook criminelen, bijvoorbeeld drugshandelaars die in ruil voor een jarenlange gevangenisstraf of doodstraf vrij worden gelaten, als ze maar voor Assad gaan vechten. Het Vrije Syrische Leger pakt regelmatig Afghanen op, die lijken te worden ingezet in de voorste linies. Afghanen kunnen geen Arabisch, raken soms de weg kwijt en worden dan gepakt.  

[[{“fid”:”53767″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”الجبهة الإسلامية | حلب | اعترافات أسير إيراني تم أسره في منطقة الملاح”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

Video van VSL Levant Front. Zij ondervragen hier in het Farsi een Afghaanse strijder die ze gevangen hebben genomen bij Aleppo. De man vertelt dat hij in Iran 6 jaar vast zat omdat hij een drugsdealer was. Dat hij vijf dagen militaire training ontving. En met een groep van 600 sjiitische strijders  naar Aleppo kwam. De leider van zijn groep werd gedood, en toen wisten ze de weg niet meer.

Aan het grote aantal Afghaanse strijders van deze Fatimiyoun-brigade die alleen al afgelopen december werden begraven valt af te leiden dat het om grote getallen gaat. Generaal Husein Yekta, van de Iraanse Republikeinse Garde zei onlangs dat er 18 duizend Afghanen in Syrie vechten (in een video op @warreports).  De meeste van deze Afghanen zijn ingezet bij de strijd om Aleppo, en in mindere mate in Palmyra. Deze sjiitische milities spelen ook een cruciale rol bij de belegering van rebellen-'pockets'.

Zeinabiyoun – Iran’s Pakistaanse brigade in Syrië

Iran recruteert ook sjiietische Pakistani’s, alhoewel het er een stuk minder  zijn dan Afghanen – niemand weet de exacte cijfers. Enige indicatie geeft het aantal begrafenissen van deze brigadeleden in Iran. De brigade is genoemd naar Zeinab, de dochter van de sjiitische heilige Hoessein. Volgens de VN-medewerker in Gaziantep zijn er zelfs Cambodjaanse en Oezbeekse sjiieten aangetroffen in Syrie.

Volgens de VN-medewerker in Gaziantep zijn er zelfs Cambodjaanse en Oezbeekse sjiieten aangetroffen in Syrie.

Hoe lagen de demografische verhoudingen in 2011?

Niemand die het exact weet maar algemeen wordt aangenomen dat het aantal soennieten in Syrië 76% bedroeg, alewieten 11,6% (een tak van het sjiitisme) christenen 8%, druzen 3%, en 1,4% Ismailieten en sjiieten.

Voorbeeld van zuivering Deraya, rebellen-pocket bij Damascus

Na vier jaar belegering besloot de oppositie te onderhandelen. De bevolking raakte ondervoed. “We onderhandelden buiten Syrië met Iraniers”, zegt Mu’ayid Abu Wael, onderhandelaar namens Ahrar al-Sham. “Wij wilden een wapenstilstand, maar het regime wilde alleen dat de hele plaats compleet leeg zou zijn." In augustus vorig jaar vertrok de bevolking. De meerderheid ging naar Idlib, in het noorden van Syrië. Ook de evacuees vanuit Oost-Aleppo gingen in meerderheid naar Idlib, naar familie, of naar kampen.​

Voorbeeld van zuivering: Oost Aleppo

Na de ‘bevrijding van Oost Aleppo’ door het Syrische regime met vooral hulp van leden van de Iraanse Republikeinse Garde, en de door Iran gesteunde en bewapende milities zoals de Libanese Hezbollah en een aantal Iraakse sjiitische milities, waaronder de beruchte Nujaba en de Afghaanse Fatimiyoun, en de Pakistaanse Zeinabiyoun milities verschenen er posters van de Iraanse leiders en Hezbollah-leider Nasrallah in de straten van Aleppo.
Vorige zomer lukte het de anti-Assad oppositie met behulp van Jabhat al-Sham (voorheen al-Nusra, de Syrische tak van Al Qaeda) de belegering van Oost Aleppo te breken in Ramouseh, het zuidoosten van de stad. Maar hulpvonkooien naar Oost Aleppo werden gebombardeerd en ook de oppositiestrijders daar kregen een bommentapijt waarop zich ze moesten terugtrekken.

Nu:  Wadi Baradi rebellenpocket nabij Damascus

Ondanks het zogenaamde staakt-het-vuren vallen het regime en Hezbollah-strijders deze vallei aan. Ze zouden twee dorpen hebben ingenomen. Volgens de oppositie gebeurde dit vanaf de avond dat het bestand inging. Rebellen houden daar nog stand maar vraag is hoelang.
Het Syrische regime brengt telkens  het bericht de wereld in dat daar een bestand zou zijn, maar de oppositie ontkent. Zelfs Rusland, bondgenoot van Assad, zou vanuit Astana de Syrische minister van Defensie en de Syrische generaal Ali Mamlouk, oproepen om het staakt-het-vuren te respecteren, aldus de oppositie.

Elke nieuwe verplichte evacuatie zal ertoe leiden dat wij de overeenkomst in Astana niet meer erkennen.

Ondertussen zei Osama Abu Zaid, de vertegenwoordiger van het Vrije Syrische leger in Astana: “Elke nieuwe verplichte evacuatie zal ertoe leiden dat wij de overeenkomst in Astana niet meer erkennen.” De overeenkomst in Astana hield in dat de landen Rusland, Turkije en Iran het staakt-het-vuren gaan monitoren, en dat er hulpgoederen naar de belegerde gebieden komen. Hoe de landen dat gaan doen, hebben ze niet gezegd.

De eis van de oppositie dat alle door Iran georganiseerde sjiitische milities het land moeten verlaten werd niet ingewilligd.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons