Achtergrond

De schoonste landen ter wereld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De index rangschikt de milieuprestaties van 140 landen. Het kijkt per land naar zaken als de diversiteit van flora en fauna, de lucht- en waterkwaliteit en het energieverbruik. Doel van de index is het geven van objectieve informatie voor toekomstige beslissingen over zaken als milieu en duurzaamheid. Hieronder volgen de landen die het ‘schoonst’ presteren in verschillende continenten. Elk land kan maximaal honderd punten verdienen:

Zwitserland score 95.5
Nummer 1 van Europa en nummer 1 van de wereld. Zwitserland scoort op 8 klimaatindicatoren de volle 100 punten, waaronder watervoorziening, regulatie van pesticide en bosonderhoud. Die gezonde levensomgeving zorgt ervoor dat de Zwitser gemiddeld 81 jaar oud wordt.

Costa Rica score 90.5
Dit land is nummer 1 van Noord- en Zuid-Amerika en nummer 5 van de wereld. De economie van Costa Rica leunt bijna geheel op ecotoerisme, en dat begint haar vruchten af te werpen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft de ambitie rond 2021 totaal klimaatneutraal te zijn, en scoort vooral op bosbehoud velen malen beter dan omliggende landen. Het land haalt 97 punten of meer als het gaat om kwaliteit van de lucht, klimaatbeheer en bosbehoud. Minder vriendelijk zijn de Costa Ricanen voor de kwaliteit en behoud van het maritieme leven.

Nieuw-Zeeland score 88.9
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren. Verder verdient het land 99 punten voor water- en lucht kwaliteit. Helaas zorgt de industriesector voor een te hoge CO2-uitstoot.

Japan score 84.5
Nummer 1 van Azië en nummer 21 van de wereld. Mensen in Japan hebben de langste levensverwachting ter wereld, 82.12 jaar, wat met name komt door de schone lucht, weinig luchtvervuiling en het niet gebruiken van chemische pesticiden. Het land verdient de volle 100 punten op het gebied van bosonderhoud. Door overbevissing van de kustwateren scoort Japan in verhouding met haar buren zeer laag op het beschermen van haar wateren.

Australië score 79.8
Logischerwijs nummer 1 van Australië en nummer 46 van de wereld. Omdat Australië haar natuurlijk hulpbronnen goed beschermd scoort het land bijna 16 punten boven het gemiddelde van dichtbij gelegen landen. Maar in het land worden heel veel schadelijke stoffen uitgestoten, waardoor de gemiddelde score drastisch naar beneden gaat.

Mauritius score 78.1
Nummer 1 van Afrika en nummer 58 van de wereld. Dit bovengemiddeld rijke eiland ten oosten van Afrika scoort aanzienlijk hoog op het gebied van milieugezondheid, 97.7 punten (waar andere landen in Sub-Sahara Afrika gemiddeld 44.5 punten scoren). De schone lucht en het heldere drinkwater staan gelijk aan die van Scandinavische landen. Maar Mauritius, ooit woonplaats van de uitgestorven Dodo, stoot te veel CO2 per persoon uit, waardoor het eiland last heeft van een hoog percentage broeikasgassen.

National Geographic maakte naar aanleiding van de Index een documentaire; ‘State of the Planet’. Bekijk hieronder hoofdstuk 1

Bron: www.youtube.com
Op de website zijn naast de index tal van indicatoren te zien die bijdragen aan de prestaties van een land. Zo is op de website te lezen dat er een duidelijke samenhang is tussen corruptie en de uiteindelijke score van een land. Over het algemeen geldt; meer corruptie = lagere score.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons