De ontvoering van een hindoe maagd in de Pakistaanse woestijn

Is het liefde die hen samenbracht? Of ontvoerde de 35-jarige moslim Shah Gulnaz wel degelijk zijn 16-jarige hindoe bruid Ravita Meghar zoals haar ouders beweren? Vandaag begint een bijzondere rechtszaak in de woestijn van Sindh waarin justitie bepaalt of Ravita bij Shah mag blijven of terug moet naar haar ouders. Ontvoeringen van hindoe meisjes komen hier bijna dagelijks voor. 

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In het stadje Mithi, in de onderontwikkelde Tharpakar woestijn van Sindh, waar door aanhoudende droogte nauwelijks drinkwater is, praat iedereen over de relatie tussen Shah en Ravita. Een maand geleden verdween ze. Haar ouders wisten dagenlang niet waar ze was en schakelden de politie in. Die vond Ravita in het huis van haar nieuwe echtgenoot. Ze vertelde dat ze uit liefde voor Shah met hem was getrouwd en zich tot de islam had bekeerd. Ze stelde zich voor met haar nieuwe islamitische naam Gulnaz.

Ravita’s ouders waren in alle staten. Ze geloofden er niets van dat hun 16-jarige dochter uit liefde zou zijn weggelopen. Haar vader vermoedde dat de nieuwe liefde Ravita met pillen in slaap had gebracht waarna hij haar ontvoerde. Dat gebeurt wel vaker. Bijna geen vrouw loopt weg uit haar hindoegemeenschap en bekeert zich tot de Islam.

Angst te worden vermoord

Bovendien zou Ravita over haar leeftijd liegen. Ze is pas zestien jaar oud. Volgens de nieuwe wet die kindhuwelijken tegengaat, moet de bruid boven de achtien jaar zijn. Haar ouders beschikken over documenten waarmee ze kunnen aantonen dat hun dochter nog niet meerderjarig is. De echtgenoot van Ravita’s oudste zus beweert dat zijn vrouw achtien jaar is. Hoe kan Ravita dan dezelfde leeftijd hebben? De vader denkt dat ze de waarheid niet durft te vertellen, uit angst te worden vermoord.

Ze logen om hun eigen leven te sparen

Het is waar dat ontvoeringen van hindoe meisjes schering en inslag is in het zuiden van Pakistan. Er was een tijd dat er bijna dagelijks een meisje verdween. De parlementariër Lal Chand Malhi, een hindoe afkomstig uit hetzelfde woestijnstadje als Ravita, doet al lange tijd onderzoek naar de verdwijningen en voert actie voor de terugkeer van de meisjes. “Ik heb slachtoffers gesproken in het diepste geheim, die vertelden dat ze wel degelijk waren ontvoerd maar logen om hun eigen leven te sparen.”

'Geen rechter bekommert zich om deze ontvoeringen'

Ravita’s vader heeft justitie ingeschakeld. Een moedige stap want veel ouders durven niet naar de politie te gaan. Als minderheid worden ze weggehoond. Binnenkort dient de rechtszaak waarin justitie moet bepalen wie liegt. Als blijkt dat Ravita nog geen 18 jaar is, wordt haar echtgenoot gearresteerd, riskeert hij 5 jaar gevangenisstraf en een geldboete van 500 dollar. De politicus Lal Chand Malhi noemt het nu al een uniek proces. “Geen rechter bekommert zich om deze ontvoeringen. Als minderheid staan we samen met de christenen onderaan het trapje in deze samenleving. Als deze man schuldig wordt bevonden kan deze rechtszaak als een waarschuwing voor anderen werken.”

Lal Chand Malhi vecht al jaren tegen de ontvoeringen van hindoe meisjes. “In de Sindh provincie zijn dorpen waar hindoes in de meerderheid zijn. Dat was nooit een probleem. De lokale gemeenschap leefde er in harmonie samen, totdat extremistische islamorganisaties van buitenaf kwamen. Ze stookten het vuurtje tussen beide religieuze groepen op. Zij bedachten de ontvoeringen van de hindoe meisjes en hun gedwongen bekeringen als middel om het aantal hindoes terug te brengen.”

Radicale beweging

De activist Kapil Dev, die ook geboren is in hetzelfde stadje als Ravita, begrijpt niet waarom de overheid de komst van de radicale beweging Lashkar-e-Taiba niet tegenhield. “Ze hebben genoeg op hun kerfstok. Deze lashkar zat ook achter de aanslagen in de Indiase stad Mumbai in 2011. Er waren nooit problemen tussen hindoes en islams tot dat deze extremisten zich in ons stadje vestigden. Ze roepen tegen ons dat we maar naar India moeten gaan. We zijn in Pakistan geboren. Wij behoren hier!”

De jongens hebben steeds minder respect voor onze meisjes. Ze verkrachten ze.

Moslims ontvoeren niet alleen hindoe meisjes om ze tot hun geloof te bekeren. Ze misbruiken de jonge vrouwen. “De jongens hebben steeds minder respect voor onze meisjes. Ze verkrachten ze. Met hun eigen vrouwen mogen ze voor het huwelijk geen seks hebben. Om uit handen van justitie te blijven trouwen ze na de verkrachting met het slachtoffer. De ouders zien hun dochter nooit meer terug en weten zelfs niet of ze nog in leven is. Als ze naar het politiebureau gaan om een geval van vermissing aan te geven worden ze uitgelachen en weggestuurd”, vertelt Kapil Dev.

Wilde westen van Pakistan

De zaak van Ravita Meghwa wordt zowel door de politie als justitie uiterst serieus genomen. Volgens de politicus Lal Chand Malhi speelt hierin de nieuwe wet die kindhuwelijken moeten tegengaan een belangrijke rol. Niet alleen de hindoe parlementariërs maar iedereen in de provincie heeft hard gewerkt aan deze nieuwe wet. Sindh mag dan tot een van de armste provincies behoren, die met deze ontvoeringen als het wilde westen van Pakistan bekend staat, het lokale parlement nam wel als eerste maatregelen tegen kindhuwelijken.

Samen met internationale NGO’s waaronder de Nederlandse Rutgers WPF trainden ze 100 ‘ambassadeurs’, jonge meisjes die aan hun ouders, onderwijzers en mullah’s van de moskeeën moeten uitleggen dat kindhuwelijken hun leven verpesten. Dat meisjes net zo goed recht hebben op een jeugd en een toekomst.

Ravita beweert dat ze niet is ontvoerd en van haar man houdt. Waarom ontvangen haar ouders dan bedreigingen van haar schoonfamilie? Haar ouders lijden. Ze willen hun dochter heel graag terug. Maar ze hebben wel gezegd dat als ze werkelijk van haar man houdt, ze bij hem moet blijven. De rechter beslist de komende weken of het huwelijk rechtmatig is of dat ze terug moet naar haar familie.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons