Beeld: LIVINUS/iStock
Column

Vluchtelingen in huis willen, maar toch VVD stemmen: hoe dan?

De frisse, nieuwe volksaard die Nederland heeft omarmd sinds de oorlog in Oekraïne – pro-migratie en pro-energietransitie – zou een ‘woke’ uitslag van de gemeenteraadsverkiezing moeten betekenen, dacht hoofdredacteur Seada Nourhussen. Of was het één groot misverstand?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De afgelopen twee weken zijn er zoveel waarheden over ons land op hun kop gezet. Hoewel Nederland al ruim tien jaar stemt voor steeds harder antimigratiebeleid van regeringspartij VVD en coalitiegenoten, transformeerde het land zich in twee weken tot een volk dat vluchtelingen liefdevol in de armen sluit. Bijna 80 procent vindt niet alleen dat Nederland vluchtelingen uit Oekraïne ‘ruimhartig moet opnemen’, duizenden Nederlanders staan te dringen om zelf gevluchte Oekraïners in huis te nemen.

Vluchtelingenwerk en Takecarebnb, een organisatie die sinds 2015 statushouders koppelt aan gastgezinnen, moeten het nieuwe enthousiasme van de duizenden vrijwilligers die zich nu bij hen melden haast temperen met adviezen als: ‘Pas op met de beruchte Nederlandse directheid’ en ‘Vraag je gast iets terug te doen, zoals koken of oppassen’. Maar niets lijkt de recente ongeremde Nederlands gastvrijheid te kunnen indammen: sommigen vragen zich af waarom iedereen niet gewoon verhuist om plaats te maken voor een Oekraïens gezin. De door de VVD ontworpen wooncrisis is wellicht een reden, maar dat zijn nu details. Het punt is: dit land blijkt hartstikke pro-migratie. Who knew?

Nederland kan sinds kort niet wáchten om de energietransitie in gang te zetten

Nog een misverstand: Nederlanders staan eigenlijk helemaal niet achter ruim een decennium subsidiëring van Shell, Tata Steel en KLM door het zoveelste kabinet-Rutte, dat huishoudens relatief veel meer energiebelasting laat betalen dan grootverbruikers. Nederland kan sinds kort juist niet wáchten om de energietransitie in gang te laten gaan. Van het Russische gas af en snel, is nu onze wens. Zélfs als dat betekent dat alles duurder wordt en we economische schade oplopen, zegt zo’n 70 procent van de ondervraagden. Daarmee is meteen ook een andere vergissing gesloopt: Nederlanders zijn niet krenterig. We hebben juist veel over voor een beter milieu. Iets minder voor de Groningers, maar daar gaat het nu even niet om; we zijn klaar voor verandering. What’s next? Werkelijke klimaatrechtvaardigheid?

En die euroscepsis van de laatste jaren? Klopt niet. De helft van de Nederlanders, in tegenstelling tot 37 procent aan het begin van de coronacrisis, is nu heel tevreden met de acties van de Europese Unie. Welke acties er precies bedoeld worden – voor het eerst ooit bijna een half miljard aan wapenfinanciering voor Oekraïne? de 50 miljoen aan hulpgoederen? de sancties tegen Rusland? – dat werd uit deze steekproef niet helemaal duidelijk. Het goede nieuws is: we blijken geen navelstaarders te zijn, maar wereldburgers die over grenzen en nationaliteiten heen kijken. Toch?

We blijken geen navelstaarders, maar wereldburgers die over grenzen en nationaliteiten heen kijken. Toch?

Gebaseerd op deze frisse, cosmopolitische volksaard sinds de oorlog in Oekraïne, moeten progressieve politieke plannen die vaak werden weggezet als ‘klimaatdrammen’, of als een wedstrijd tussen ‘echte vluchtelingen’ en ‘gelukszoekers’, het dus juist heel goed doen. Hoe kan het dan dat de doorgaans rechts-populistische, lokale partijen winst hebben geboekt en de regerende rechtse, klimaatontkennende, anti-migratiepartijen zoals VVD en CDA de grootsten zijn gebleven? Dat zal dan ook wel ook één groot misverstand zijn.

Wat als we álle vluchtelingen met open armen ontvingen?

Waarom we verandering moeten eisen nu de samenleving opengaat

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons