Achtergrond

De koning

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Arne Doornebal portretteert elke week een bijzondere Afrikaan. Deze week Charles Mumbere (57) Hij zit niet op een troon. En een kroon draagt hij ook al niet. Toch is Mumbere een echte koning.

Uganda telt talloze koningen en traditioneel leiders, maar slechts vijf van hen zijn door de regering erkend. Koning Mumbere was de laatste die die eer kreeg, in 2009.

Mumbere zit onder een witte tent, met zijn gevolg achter hem en de traditionele bewakers van het koninkrijk in een circel rondom. Hij heeft ook bewakers van de regering; zes soldaten met de onvermijdelijke Kalashnikov rijden altijd voor hem uit.

Het is een van de paradoxen van Uganda. Het is een land maar ook weer niet. Een beetje koningsgezind iemand geeft zijn koning veel meer respect dan de president van het land. Toen koning Ronald Mutebi van het machtige Buganda koninkrijk twee jaar terug in conflict kwam met de regering, stierven er in de straten van Kampala tientallen koningshuis-aanhangers door kogels van de veiligheidsdiensten. De koning, dat is iemand.

Naast Mumbere en Mutebi zijn er in Uganda nog koning Iguru van Bunyoro en de 20-jarige Oyo van Toro, de jongste monarch ter wereld. Het Busoga koninkrijk is momenteel in een heftige strijd verwikkeld over wie de nieuwe koning moet worden, nadat de vorige overleed. Mumbere is vermoedelijk de meest bescheiden vorst. Jaren lang werkte hij in een verpleeghuis in Amerika, waar hij niemand vertelde wie hij eigenlijk was. Zijn paleis is niet veel groter dan een flinke villa.

Uren lang zit Mumbere onder zijn tent. Dan krijgt hij een rondleiding door een school die met Nederlands geld geopend werd. “Dit is een van de mooiste scholen in mijn koninkrijk,” vertelt de koning. Ook haalt hij herinneringen op aan de jarenlange strijd die hij voerde tegen het naburige Toro koninkrijk.  

Hoewel het wat gedateerd lijkt, zijn het koningschap en de traditie een belangrijke pijler voor veel Ugandezen. Het is goed dat koning Mumbere laat zien dat de baas niet altijd een despoot hoeft te zijn, en zich, voor zover mogelijk, als een gewoon mens gedraagt.

Zie ook: http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8315615.stm

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons