Achtergrond

De koffer van…

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Toprak Yalçiner reisde begin mei voor Dance4Life naar Uganda. Een land waar 1,4 miljoen mensen hiv hebben, en seksuele rechten achterhaald zijn. Als kersverse ambassadeur bekeek ze wat de organisatie samen met jongeren tegen hiv en aids doet. OneWorld vroeg haar wat zij op haar reis meenam.

BN’ers reizen heel wat af als ambassadeur van goede doelen. OneWorld werpt een blik in hun koffer. Zijn ze van de rugzak of de beautycase? Van travelling light of beter-mee-verlegen-dan-0m-verlegen? Deze keer Toprak Yalçiner (25): bekend als actrice in Goede Tijden, Slechte Tijden. 

Ben jij van de rugzak of de beautycase?
“Ik ben meer van de rugzak. Dan heb  ik lekker beide handen vrij voor bijvoorbeeld een koffietje. Ik neem ook altijd een beautycase mee. In een grote tas gaan dan mijn grote beautyproducten als dagcrème en foundation en in een kleine de oogschaduw, mascara’s en kwasten. Ik zorg er áltijd voor dat alles mee gaat wat ik wil!”

Wat was onmisbaar?
“Desinfecterende handgel. Dit had ik zelf niet meegenomen, maar gelukkig mijn reisgenoten wel. We hebben veel verschillende klinieken voor hiv-geïnfecteerde mensen bezocht, zijn bij een weeshuis geweest, en we hebben heel veel inspirerende mensen gesproken. We waren dus vaak onderweg. En dan kun je niet overal je handen wassen.”

Wat zou iemand echt naar Uganda mee moeten nemen?
“Sowieso vochtige doekjes, die zijn in een stoffig land altijd te gebruiken. Je kan er snel je gezicht, oksels en handen mee schoonmaken. Zodat je weer even het gevoel hebt dat je fris bent. En ik had trouwens veel te onpraktische schoenen mee. Ik droeg slippers, Birkenstocks-sandalen en espadrilles. Maar espadrilles zijn snel vies en ze gaan door al dat zweten en stof snel stinken. Lichte sportschoenen waren handiger geweest.”

Heb je ook iets achtergelaten?
“Al mijn mini-beautyproductjes heb ik achtergelaten bij Barbara . Zij is 26 jaar en heeft hiv. Zij komt daar voor uit en durft het taboe te doorbreken. Ik heb haar cadeautjes gegeven zoals verschillende nagellakken en testverpakkingen van parfum. Hier was ze super blij mee. Ook heb ik mijn badslippers, regenjas en een wijde broek bij haar achtergelaten. Die broek vond ze zó mooi! Hij kwam gewoon van de H&M, dus het is voor mij een kleine moeite een nieuwe te kopen.”

Welke herinnering heb je mee naar huis genomen?
“Iedereen die ik daar sprak kent wel iemand in zijn of haar vriendenkring of familie die geïnfecteerd is met hiv. Dat heeft mij strijdlustiger gemaakt om seks en soa’s in Nederland nog bespreekbaarder te maken. Simpelweg door er meer over te praten. In de media, maar ook met middelbare scholieren tijdens het scholenproject van Dance4Life –een project om jongeren actie te laten voeren tegen hiv- .Veel pubers doen wel stoer en praten over seks, maar ze moeten uiteindelijk ook zo dapper zijn om een condoom om te doen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons