Achtergrond

De jeugd en de toekomst, hoe zit dat ook al weer precies?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kinderen en jongeren worden te vaak gezien als ‘volwassenen in de maak’ die nu klaar gestoomd moeten worden om straks pas als volwaardig persoon deel te nemen aan de samenleving. Echter, de wereld is vol van voorbeelden van kinderen en jongeren die nu al leiderschap en initiatieven tonen.

 

Een groep jongeren in Ecuador die zien hoeveel moeite hun ouders hebben met lezen en schrijven en voor hen een studiegroep beginnen, een Ethiopisch meisje van 14 die een deel van het schoolplein verandert in een democratische forum waar discussies worden gehouden en beslissingen worden genomen over milieu en andere zaken in haar directe omgeving, een groep meisjes in Indonesië die zich naast school inzetten voor het behoud van de kennis en vaardigheden van de traditionele Batik-vervaardiging en daarmee tevens bijverdienen om schoolgenoten financieel bij te staan waar nodig. Dit zijn voorbeelden waar we over gehoord hebben via het Aflatoun-netwerk in slechts één week, laat staan wat er wereldwijd nog meer gebeurt!

 

Toen ik de kans had om Irina Bokova, UNESCO directeur-generaal, eerder dit jaar te spreken, heb ik onder andere de kracht van veel kinderen en jongeren onder haar aandacht gebracht. Daarom ben ik blij met het initiatief van UNESCO om in oktober een Youth Forum te organiseren. Ik ben nog blijer met hun oproep om een project te zoeken, geleid door kinderen en jongeren, die tijdens het forum een prijs en ondersteuning van UNESCO toegekend zullen krijgen. We hopen dat onze jeugd deze kans niet laat liggen.

 

Ondernemingszin en leiderschap zijn kwaliteiten die geen leeftijdsgrens kennen. Het is dan ook goed dat erkenning hiervoor niet op zich laat wachten. We moeten de jeugd nu betrekken bij zaken die hen aangaan en niet wachten op de toekomst. Dan kan de kans namelijk verkeken zijn op een betere toekomst!

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons