De hele wereld elke dag een driegangenmenu

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voordat de maaltijd wordt geserveerd wordt er onder de bezoekers druk gespeculeerd over hoe de maaltijd van vanavond eruit zal zien. Iedereen is nieuwsgierig naar de gerechten die later op de netjes gedekte tafels zullen verschijnen. De verwachtingen variëren van een enkele aardappel tot een verzameling groente, maar het verticale menukaartje haalt iedereen snel uit deze illusie. Er staat een echte maaltijd op de kaart.

Geen vlees en vis
Stichting Werelddelen heeft een lijst opgesteld met alle ingrediënten van de maaltijd. De lijst bestaat uit de hoeveelheid voedsel die elke wereldburger dagelijks zou kunnen eten, als de wereldvoedselproductie eerlijk zou worden verdeeld. "Vlees en vis staan er niet op," ligt John Habets, secretaris Stichting Werelddelen, toe. "De hoeveelheid voedsel die nodig is om de dieren te voeden, staat niet in verhouding met de hoeveelheid eten die ze opleveren."

DSC00372
Chefkok Pètrix aan het werk

Hoeveelheden
Een wereldmaaltijd zonder vlees en vis dus. Geen probleem voor chef-kok Pètrix van ‘s-Peer catering. Het voorgerecht is een soepje van aardappel, wortel en selderij. Bijzonder smaakvol, zeker als je bedenkt dat er bijna geen kruiden inzitten. "Kruiden mag ik wel gebruiken, maar je moet wel voorzichtig zijn met de hoeveelheden. De productie en verspreiding ervan is erg duur," aldus Pètrix. "Naast kruiden is er eigenlijk niks waar ik rekening  mee moest houden. Ik hou zelfs rijst over."

Pure producten
Nadat de soepkommetjes van de lange tafels zijn verdwenen wordt het hoofdgerecht al snel geserveerd. Gegrilde groentespiesjes met salade en een Indiase humus, geserveerd met rijst en een typisch Noord-Afrikaans pannenkoekje. Normaal gesproken gebruikt de chef-kok vooral streekproducten, maar voor de wereldmaaltijd heeft hij geprobeerd elk continent te vertegenwoordigen. Bij het serveren geeft hij wat tips voor een verantwoorde maaltijd. "Gebruik zo weinig mogelijk vlees en vis en eet vooral pure seizoensproducten." Zichtbaar genietend hapt de zaal het hoofdgerecht weg, terwijl verbazing over de grote hoeveelheid eten de boventoon voert.

Wereldmaaltijd
Tarwe                           225 gram
Rijst                              273 gram
Maïs                              306 gram
Gerst                              55 gram
Granen(overig)               62 gram
Aardappelen                  135 gram
Knol-/wortelgewassen  163 gram
Peulvruchten (overig)     25 gram
Sojabonen                      93 gram
Groenten
                      376 gram
Fruit                              231 gram
Noten                             15 gram
Suiker/zoetstoffen         78 gram
Specerijen                        3 gram
Plantaardige olie            55 gram 
Melk                              269 gram
Eieren                             27 gram

Eerlijk delen
Precies vanwege deze verbazing organiseert Stichting Werelddelen de wereldmaaltijden. "Er zijn zoveel mensen die niet op de hoogte zijn van de scheve voedselverdeling in de wereld en welke invloed het Westen hierop heeft," vertelt Habets. "Bedrijven, winkeliers en zelfs overheden laten dat zo, onder het motto ‘ze willen het niet weten’."

Om te zorgen dat de boodschap wordt verspreid, heeft de stichting het rapport ‘De Wereld Op Ons Bord’ uitgebracht. Terwijl het toetje, yoghurt met fruit, kaneel en dadels, wordt geserveerd, spreken de organisatoren de zaal nog een laatste keer toe. "Het is een kwestie van eerlijk delen en zuinig zijn op de aarde. Voedselgebrek is geen natuurramp. Het is mensenwerk."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons