Opinie

De Haagse matras

GroenLinksers Marjolein Meijer en Rik Grashoff dienden deze week hun ontslag in, nadat hun liefdesrelatie een week geleden naar buiten kwam. Waar is dit publiekelijk aan de schandpaal nagelen voor nodig, vraag Hassnae Bouazza zich af.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het heeft iets barbaars, die perverse gretigheid waarmee verliefde stellen of seksueel eigengereide vrouwen in de media worden gestraft. Het is het eenentwintigste-eeuwse equivalent van de voorste bank van de kerk, het virtuele dorpsplein waar de zondaren worden tentoongesteld zodat het volk er schande van kan roepen, de rotte tomaten en vergane kroppen sla in de handen, of in dit geval de giftige handen aan het toetsenbord.

Nu zijn GroenLinks-partijvoorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff aan de beurt. Het nieuws kwam via een mail van GroenLinks-leider Jesse Klaver, de man die grote groepen van zijn achterban in de steek liet, omdat het bestrijden van racisme en ongelijkheid zijn ijdele ego niet genoeg streelt. De man ook die GroenLinks Amsterdam onder druk zette om niet te demonstreren tegen racisme. Die Klaver.

Niets maakt je zo kwetsbaar als een liefde waar iedereen een menig over denkt te moeten hebben

Hij schrijft dat hij het ‘klote’ vindt en, het toppunt van hypocrisie, dat het ‘niet aan anderen is om te oordelen over de liefde tussen twee mensen’, terwijl hij er hard over oordeelt, omdat ze er niet eerlijk over waren. Nee, natuurlijk waren ze dat niet, ze wisten zelf ook wel wat voor strontstorm er dan zou komen. Niets maakt je zo kwetsbaar als een liefde waar iedereen een menig over denkt te moeten hebben.

Van ingewijden heb ik vaak verhalen gehoord over de Haagse matras. Leef je vooral uit, hoor. Maar schandpaal niet twee mensen die voor elkaar vallen

Politici kun je overal op aanspreken, en ik zou willen dat het ook vaker gebeurde: op hun leugens, het verbreken van beloftes, het in de kou laten staan van hun achterban. Ik zou willen dat we journalisten hadden die niet in katzwijm vielen voor de neofascisten in de Kamer, dat ze niet een hele dag zouden wachten op de komst van een pianovleugel in de Kamer, dat ze eens dóór zouden vragen en zich niet op zouden stellen als lakeien van de macht, omdat ze zo nodig op vrijdag amicaal willen borrelen met Rutte en Baudet in Nieuwspoort.

In plaats daarvan storten ze zich op een verliefd stel. De relatie tussen Meijer en Grashoff heeft geen enkel effect op de woningmarkt, economie, klimaat of de sociale achterstand. Die gaat alleen hen aan. Tenzij politici van privézaken hun politieke agenda maken, hebben zij alle recht op hun privacy.

Van ingewijden heb ik vaak verhalen gehoord over de Haagse matras waar Kamerleden flink tekeergaan. Leef je vooral uit, hoor. Maar schandpaal dan niet twee mensen die voor elkaar vallen. Los het anders op.

Zelfs het mooiste wat een mens kan overkomen wordt volledig gepolitiseerd en besmeurd

De geesten zijn zo vergiftigd dat zelfs het mooiste wat een mens kan overkomen volledig gepolitiseerd en besmeurd wordt. Liefde zou niet met schaamte gepaard hoeven gaan.

Klaver sluit de mail af met ‘Vandaag baal ik. Morgen bouwen we samen verder aan onze idealen.’ Nou nee, dank je. Hou die idealen maar voor je, dominee.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons