Achtergrond

De gemotoriseerde gids

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Walter’s idee is briljant. Toeristen die Kampala aan doen klagen dat de stad geen echte trekpleisters heeft – afgezien van het onovertrefbare nachtleven. Voor de rest zien ze een overbevolkte, zwaar vervuilde metropool waar het verkeer altijd vaststaat en brommer-taxi’s levensgevaarlijke capriolen uithalen. Waarom dus niet de befaamde motor (boda boda genaamd) in zetten om te laten zien dat Kampala wel degelijk iets te bieden heeft?

Hij is laat en dus komt Walter Fahd met een noodgang aangescheurd. Als de klep van zijn helm open gaat verschijnt een stralende lach, terwijl zijn dreadlocks onder de helm uitsteken. “Sorry ik moest nog even een klant weg brengen,” zegt hij verontschuldigend. Eerder op de dag zag ik hem behoedzaam door het verkeer slalommen met een blanke vrouw achterop.

Kampala heeft zat bijzondere plekken, maar ze liggen verspreid en zijn niet spannend genoeg om er een halve dag rond te hangen. “Dus we nemen je met de motor mee en rijden langs de oude kathedraal, Gadaffi’s moskee en het kanon van Idi Amin,” vertelt de ondernemer. “Of wat dacht je van de Bahai tempel, de oevers van het Victoriameer of Kampala’s Beverly Hills?”

Ik trof Walter op het goede moment: toen ik op zoek was naar Ugandese mannen die wilden figureren in het Net-5 programma ‘de wereld rond in 80 dates.’ Hij deed meer dan figureren: dankzij zijn makkelijke omgang en machtige dreadlocks –het is net Edgar Davids, zo becommentarieerde één van de dames- was Walter al snel uitgekozen door een Nederlandse deelneemster om mee op date te gaan. Ze reden op zijn boda boda, liepen door volkswijk Nakulabye en bezochten een lokale bioscoop die hier video-hall genoemd wordt. Overdag draaien ze er knokkertjes –liefst met Chuck Norris- en ’s nachts snoeiharde porno.

Van TV liefde kwam het niet. Maar ik hoop dat de rasta man zijn ‘five minutes of fame’ aan heeft kunnen grijpen om ‘Walter’s boda boda tours’ te promoten. Uganda zit vol met werkloze jongeren, maar er zijn er maar weinig die creatief genoeg denken om met weinig startkapitaal toch een bedrijfje op te zetten. Walter geldt als voorbeeld voor de rest.

Zie de uitzending: http://www.net5.nl/programmas/de-wereld-rond-in-80-dates/videos/seizoen-1/aflevering-6-oeganda/de-wereld-rond-in-80-dates-aflevering-6

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons