Achtergrond

De eerste Zuid-Afrikaanse schaakgrootmeester?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kenny Solomon de eerste schaakgrootmeester die Zuid-Afrika ooit voortbracht. Hij is volgens de deskundigen zo goed dat het officieel behalen van de titel slechts een formaliteit is.

Om schaakgrootmeester te worden moet een speler bij drie grote schaaktoernooien een uitzonderlijk hoge score behalen. Daarbovenop moet de speler een persoonlijk puntenaantal van 2500 halen. Kenny Solomon heeft de laatste tijd zo goed gespeeld dat hij de schaaktoernooi-scores behaald heeft. En zijn persoonlijke score? Die staat op dit moment op 2450 punten, dus daar komt hij nog tekort. Het zal volgens de deskundigen echter niet lang duren tot Solomon zichzelf de eerste Zuid-Afrikaanse schaakgrootmeester mag noemen.

Zuid-Afrika geeft bijna geen financiële steun aan schaakverenigingen, omdat de regering niet weet of ze schaak als een spelletje of als een serieuze sport moeten zien. Ondanks dat begint het schaakspel wel aan populariteit te winnen. Er zijn op dit moment ongeveer 20.000 schaakspelers in Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van die groep is jonger dan 18 jaar. Kenny Solomon wordt dus de eerste schaakgrootmeester van Zuid-Afrika, maar waarschijnlijk niet de laatste.

 

bron: allAfrica

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons