Achtergrond

De Afrikaanse Super vrouw

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Ik heb altijd respect gehad voor vrouwen aangezien zij, in vergelijking met mannen, het harder te verduren hebben. Ze moeten er goed uitzien, lekker ruiken, kinderen baren en ervoor zorgen, en tegelijkertijd ook nog carriere maken. Wij mannen mogen soms stinken, pakken een spijkerbroek uit de kast met een willekeurig shirt erover en laten onze baard een paar dagen staan. Aan de andere kant is het over het algemeen zo dat wij mannen het zwaardere werk doen zoals allerlei reparaties in huis en hetafval buiten zetten. In een groot gedeelte van Afrika is de verhouding tussen mannen en vrouwen vergelijkbaar met de leeuwen.

 

Zoals bij de leeuwen doen de vrouwen het meeste werk en rusten de mannen om vervolgens voorbereid te zijn voor het consumeren van het beste vlees wat de leeuwin gevangen heeft. Daarna komt de man in actie en bespringt de leeuwin van achteren om zijn sexuele lusten te stillen. 

 

De Afrikaanse vrouwen doen vrijwel alles hier. Dit is vooral te zien in de rurale gebieden maar vind overal plaats in zekere mate. De dag van een willekeurige vrouw ziet er als volgt uit:

Ze staat op en maakt wat te eten voor de man en kinderen. De man gaat weg en komt savonds pas weer thuis. Tussentijds is de vrouw druk met het opvoeden van de kinderen, koken, wassen en vaak ook zware arbeid zoals het kappen van bomen en ENORME hout stronken kilometers lang terug brengen naar huis. In dit werk worden ze vaak ondersteund door de (oudere) kinderen en met name de meisjes. Als een meisje 8 jaar is kan ze al zorgen voor haar kleinere broertje of zusje en hier wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Een beeld van een vrouw die aardappels aan het schillen is met een (slapende) baby op haar rug gebonden is meer regel dan uizondering!

Afijn…..savonds komen de (vaak dronken) mannen thuis, eten hun maaltijd en geven de vrouw een beurt zodat nummer zes na 9 maanden het gezin aan komt vullen.

 

Naturlijk is dit lichtelijk overdreven maar mensen die voor langere tijd in Afrika geweest zijn zullen dit beeld zeker valideren. Het is ongelooflijk hoeveel (jonge)mannen er doordeweeks rondhangen in de straat en niks doen behalve wat trik-trak spelletjes, praten en het drinken van bier, Shake Shake en andere alcoholische dranken.

 

Alsof dat nog niet genoeg is voor de vrouw is het in sommige landen (zoals Tanzania) ook gebruikelijk om de dames een klap te geven als zij niet luisteren of hun werk niet gedaan hebben. Een goed voorbeeld hiervan is van Ali, een 23 jarige Tanzaniaan die mij een rondleiding gaf in het oosten van Tanzania. Hij verzekerde me dat zijn vriendin af en toe een tik nodig heeft als zij haar werk niet heeft gedaan. Dit is normaal in zijn ogen en zorgt ervoor dat ze het de volgende keer niet vergeet!

 

Zoals jullie begrijpen heb ik erg veel respect gekregen voor de Afrikaanse vrouw.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons