Achtergrond

De aardbeving op Haïti als transformator van klassenverschillen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Haïtiaanse regisseur Raoul Peck gaat in zijn vijfde speelfilm ‘Meurtre à Pacot’ (vertaald: moord in Pacot) verder met het thema van zijn documentaire ‘Assistance Mortelle’: buitenlandse hulp aan Haïti in navolging van de aardbeving van 12 januari 2010. Peck doet dat op vernieuwende wijze, want de film speelt zich niet zoals gebruikelijk af in sloppenwijken of kampen maar in de villawijk Pacot.

Een welgesteld echtpaar (dat naamloos blijft in de film) probeert na de aardbeving hun leven weer op de rails te krijgen, nadat hun riante woning in Pacot grotendeels is ingestort en hun geadopteerde zoontje onder het puin om het leven gekomen is. De voormalig geprivilegieerde maar nu machteloze man en vrouw worden voor het eerst geconfronteerd met de rigide tegenstellingen in de Haïtiaanse samenleving. Kort na de aardbeving blijkt dat ze de villa moeten repareren, omdat deze anders gesloopt wordt door de overheid.

Om geld voor de reparatie bij elkaar te krijgen, besluiten ze het nog bewoonbare deel van de villa te verhuren aan een buitenlandse hulpverlener en trekken ze zelf in het schamele buitenhuisje van hun voormalige bedienden. De onderhuidse spanning tussen de profiterende hulpverlener Alex, zijn pittige en ambitieuze Haïtaanse vriendinnetje Jennifer en het uit het veld geslagen echtpaar draait uiteindelijk uit op een meeslepend verloop en een moord.

De regisseur is geïnspireerd door de Italiaanse regisseur Pier Paulo Pasolini, die in zijn werk korte metten maakte met de hypocriete seksuele moraal van de Italiaanse bourgeoisie. Peck is op zijn beurt kritisch in zijn commentaar op de invloed van huidskleur, buitenstaanders en de enorme klassenverschillen in zijn land – soms subtiel en soms met de botte bijl. Hij onderzoekt in zijn film in hoeverre de aardbeving deze klassenverschillen omdraaide, met behulp van het bekende ‘stranger-comes-to-town’ plot.

Bekijk hieronder de trailer van Meurtre à Pacot:[[{“fid”:”38935″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”MURDER IN PACOT Trailer | Festival 2014″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Speeldata: zondag 16 augustus om 21.15 uur en zaterdag 22 augustus om 14 uur.

Nieuwsgierig geworden naar hoe dit verhaal tot stand is gekomen? Houd OneWorld.nl in de gaten, want binnenkort volgt een interview met de regisseur van Meurtre à Pacot, Raoul Peck.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons