Column

Daten voor dikke dummies

Journalist Marloes Leezer schrijft over daten als dikke, zelfverzekerde vrouw in een wereld die dat vet ingewikkeld vindt.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Bijna twee jaar ben ik nu vrijgezel. Daarvóór had ik een open relatie, dus al met al breng ik een aardige tijd door op de datingmarkt. Vooral via apps als Tinder of OkCupid, zoals veel mensen van mijn generatie. En dat is voor ons allemaal een mijnenveld. Zit je leuk te chatten met een op het oog aardige vent, begint hij ineens te mieren dat al die ‘SJW1feministen’ het vrouwelijk ras corrumperen (Dit is een citaat. Snelste unmatch van mijn leven).

Als dik persoon zitten er nog wat extra haken en ogen aan. Want hoe laveer je het beste tussen de mensen die jou niet moeten omdat je dik bent, en de mensen die je alléén maar willen omdat je dik bent?

Het begint al bij je profiel. Ik zorg er altijd voor dat ik minstens één full body-shot erop heb, en niet alleen selfies waar slechts mijn gezicht te zien is. Daarnaast gooi ik het er ook altijd nog in als ik in gesprek ben. Het is namelijk wel eens voorgekomen dat iemand niet verder had gekeken dan de eerste foto en er dus op de date zelf pas achter kwam dat ik niet maat 36 heb. Dat was van beide kanten vrij ongemakkelijk.

Nog ongemakkelijker is als mensen het wél gezien hebben, en je alleen liken om je vervolgens te vertellen dat er van alles mis met je is.

Dit gebeurt me gemiddeld eens per maand. Ik heb mijn swipe-gewoonten zodanig aangescherpt dat ik de meeste troep preventief wegfilter. Maar er glipt nog wel eens wat tussendoor. Meestal is dat een gesprek als hier in beeld is te zien, waarin iemand mij binnen drie zinnen duidelijk maakt hoe lelijk, ongezond en/of ruggengraatloos hij me vindt. Maar één keer ging het veel verder dan dat.

Ik had een match met een leuke vent. Ongeveer mijn leeftijd, niet uit dezelfde stad als ik, maar wel uit de buurt. De gesprekken liepen lekker, we kwamen op veel vlakken goed overeen. Hij stuurde al vlot aan op een date. Ik legde hem langs de checklist van mijn screeningsproces en alle lampen stonden op groen, dus ik stemde in. We spraken af bij een café. Ik was vroeg, want dat ben ik altijd, dus ik wachtte even. En ik wachtte nog even. En wachtte.

Je dacht toch niet serieus dat ik geïnteresseerd was in iemand als jij?

Misschien was hij later? Ik checkte mijn telefoon om te zien of hij een berichtje had gestuurd, om het volgende te lezen: ‘Je dacht toch niet serieus dat ik geïnteresseerd was in iemand als jij? Dikke wijven zijn geen relationship material.’ Het ging nog verder, zelfs met een verwijzing naar de blauwe jurk die ik op dat moment aanhad. Hij was dus ook dáár. Hij kon me zien. Ik heb het bericht niet meer, maar het was duidelijk: hij had nooit interesse gehad en was puur uit om me te vernederen.

Ik heb dit aan bijna niemand verteld. Ik kreeg het mijn mond niet uit. Ik schaamde me zó verschrikkelijk. Terwijl de enige die zich moet schamen de man is die dagenlang met een meisje praat en op zijn vrije avond naar een vreemde stad gaat, puur om haar het blauwtje van haar leven te laten lopen.

Zo ver gaan mensen als iemand die zij als fundamenteel onaantrekkelijk beschouwen, het lef heeft om het daar niet mee eens te zijn

Ik ben met geheven hoofd naar huis gegaan. Eenmaal daar heb ik mezelf in slaap gehuild. Dit is hoe ver mensen kunnen gaan als iemand die zij als fundamenteel onaantrekkelijk beschouwen, het gore lef heeft om het daar niet mee eens te zijn. Het wekt een enorme woede bij mensen op, en ze zien het als hun taak om je de ‘waarheid’ in te laten zien. Soms met keiharde middelen.

Maar net zo vervelend zijn de mensen die je juist alléén willen omdat je dik bent. Ze liken alle dikke vrouwen zonder aanzien des persoons. In een gesprek beginnen ze binnen een paar zinnen over hoe heerlijk je lijf is. Vaak wordt dat heel snel expliciet seksuele taal, over je borsten, je billen, je buik en wat ze daar allemaal wel niet mee zouden willen uitvreten als ze de kans kregen.

Je zou het als een compliment kunnen zien, maar dat is het eigenlijk nooit. Deze man wil jóu niet, ziet je eigenlijk niet eens. Voor hem ben je een verzameling dikke onderdelen en mogelijkheden daarmee. Hij steekt nauwelijks moeite in jou als persoon te leren kennen, want goedbeschouwd kan het hem niet schelen wie je bent. Je bent dik en dat is alles wat hij hoeft te weten.

Is dan álles kommer en kwel? Welnee. Er zijn gelukkig genoeg mensen die zowel de vrouw als het lijf zien zitten, dus ik vind mijn weg wel. Momenteel heb ik een match met wie het ontzettend klikt. En toch ben ik nerveus voor de eerste date. Want je wéét het gewoon niet.

Dikke prima

Een moslima op Tinder: is dat wel halal?

  1. SJW staat voor social justice warrior, en wordt neerbuigend gebruikt als benaming voor personen die progressieve, vaak feministische standpunten uitten. ↩︎

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons