Van de 23 bedrijven die Hivos benaderde, zijn er slechts drie die volledig op groene stroom (in Nederland geproduceerd) draaien: KPN, Evoswitch en Alticom. Bijna de helft van de benaderde bedrijven wilde geen inzicht geven in welk type stroom ze gebruiken.
Klimaatverandering
"In een sector waar duurzaamheid hoog op de agenda staat, zou je niet verwachten dat er nog datacentra zijn die grijze stroom gebruiken", zegt Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek. Volgens haar is het terug dringen van de CO2-uitstoot in het bedrijfsleven een belangrijke stap om klimaatverandering tegen te gaan.
Ontwikkelingslanden
“Mensen in ontwikkelingslanden hebben het minste bijgedragen aan de klimaatverandering maar worden er wel het meeste door getroffen”, vertelt ze. “Veranderende neerslagpatronen, mislukte oogsten en overstromingen hebben grote impact in gebieden die al kwetsbaar zijn.” Daarnaast maakt ze zich zorgen over wat er zal gebeuren wanneer ontwikkelingslanden de groeiende energiebehoefte niet bij kunnen houden.
Grotere verschillen
“Nieuwe technieken vragen meer elektriciteit, iets waar in ontwikkelingslanden vaak al niet genoeg van is”, zegt Kragten. “Ik ben bang dat het gat tussen degenen die wel en geen gebruik kunnen maken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet en ICT alleen maar groter wordt”. Volgens Kragten vraagt een 4G netwerk bijvoorbeeld zes keer meer energie dan een 3G netwerk. Wanneer de elektriciteitsvoorzieningen in een land onvoldoende zijn kan dat dus een achterstand betekenen ten opzichte van andere landen. Verschillen tussen stad en platteland zullen ook groter worden.
Verdubbelen
“De verwachting is dat ondanks efficiëntiemaatregelen in de branche de wereldwijde energiebehoefte van datacentra nagenoeg zal verdubbelen in de komende vijf jaar. Er moet dus echt wat veranderen in deze branche. Het moet groener én transparanter.”
Het rapport Inventarisatie gebruik type energieproduct van commerciële datacentra lees je hier.