Achtergrond

‘Dankzij microkrediet verdien ik genoeg om te sparen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Fundacion León 2000 (FL2000) is een relatief grote microkrediet organisatie in Nicaragua met het hoofdkantoor in León. Ik loop hier mee in een evaluatie van het project ‘Entra21’ dat microkredieten verstrekt aan jongeren. Een van de 115 deelnemende jongeren is de jonge trotse vrouw, Yuderlin Lopez García van negentien jaar. Zij heeft sinds juni 2011 haar eigen kledingwinkeltje.

Eigen winkel
Stralend vertelt Yuderlin mij over haar aandacht voor verschillende stijlen en kwaliteiten van de kleren die ze verkoopt, zodat ze haar klanten het beste kan bieden. Onlangs is ze ook begonnen met de verkoop van fruit, want ze merkt dat er veel huisvrouwen in haar winkel komen die dat handig vinden. Het winkeltje loopt goed; gedurende mijn gesprek met Yuderlin schiet ze af en toe snel van haar stoel af om een klant advies te geven.

Wie is Yuderlin?
Yuderlin komt uit een arm gezin. Ze woont bij haar ouders, samen met haar man en zoontje van één jaar. Yuderlin heeft haar middelbare school niet kunnen afmaken door financiële problemen. Openbare scholen zijn weliswaar gratis, maar vaak valt het duurder uit dan verwacht door kosten van uniformen, schriften en pennen en dergelijke. Daarom stopte Yuderlin met school en begon ze te werken voor een vrouw die een klerenwinkel had.

Met haar nieuwe baantje verdiende ze slechts zestig cordoba per dag (twee euro). Dat is niet genoeg om van rond te komen. Om in León te overleven heb je minimaal honderd cordoba per dag nodig. En met een zoontje van één is meer zekerheid essentieel. Yuderlin nam contact op met FL2000 en nadat het papierwerk rond was nam ze ontslag om vanaf dat moment eigen baas te zijn. Het microkrediet dat ze ontving, gaf haar een basis om de winkel mee op te zetten en zo uiteindelijk haar eigen salaris te garanderen. Omdat Yuderlin onder de 21 jaar is, had ze wel toestemming nodig van haar ouders.

Hoe krijg je een microkrediet?
Het microkrediet van FL2000 heeft ze niet zomaar gekregen. Terug op het kantoor van FL2000 bekijk ik Yuderlins dossier. Hier vind ik dat haar microkrediet in totaal 25.193,55 cordoba is (815 euro), dat ze zal moeten terugbetalen binnen 24 maanden (elke maand ongeveer 1.200 cordoba of 40 euro). Om voor een microkrediet in aanmerking te komen moest Yuderlin allerlei documenten verzamelen zoals drie aanbevelingsbrieven en een bewijs van goed gedrag van de politie. Daarnaast heeft ze ook een analyse moeten maken van haar potentiële klantenkring. Tenslotte heeft ze een uitgebreid bedrijfsplan moeten presenteren. Dit plan werd vooral geëvalueerd op inzicht in haar concurrentiepositie, op de mate van innovatie en op haar ervaring in kledingwinkels.

Yuderlins droom
Vijf maanden later loopt Yuderlins winkel goed. Ze maakt zich geen zorgen over het terugbetalen van het microkrediet, wat met de huidige winst vrij eenvoudig gaat. Op dit moment verdient Yuderlin genoeg om elke dag 40 cordoba te sparen na aftrek van alle vaste lasten. Vanuit FL2000 wordt er veel structurele begeleiding aangeboden. Elke dinsdag is er een cursus waar jongeren meer leren over financiële administratie, marketing en hoe ze met klanten moeten omgaan. Ook komt er vaak personeel van FL2000 bij Yuderlin op bezoek of wordt er contact gehouden via telefoon of sms.

Yuderlins droom? De winkel verder uitbreiden en een vaste plek hebben voor haar winkel. Ik hoop zelf dat ze op een gegeven moment voldoende geld gespaard zal hebben om haar middelbare school alsnog af te maken om daarmee haar winkel en haar toekomst op een duurzame manier te garanderen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons