Podcast

Dankzij hem mogen asielzoekers nu het hele jaar werken

Omdat de Nigeriaanse asielzoeker Elvis (25) een rechtszaak tegen het UWV aanspande, mogen asielzoekers met een werkvergunning voortaan onbeperkt werken. In een podcast van OneWorld, City Rights Radio en Here to Support vertelt Elvis over zijn zaak. ‘Als ik niet werk voel ik me minder mens.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Tot voor kort mochten asielzoekers in Nederland tijdens hun procedure maximaal 24 weken per jaar werken. Dankzij een rechtszaak, aangespannen door Elvis en zijn werkgever, besliste de Raad van State deze week dat die regel in strijd is met Europees recht. Met onmiddellijke ingang mogen asielzoekers met een werkvergunning tijdens hun verblijf in Nederland onbeperkt aan de slag.

 

 

Door de 24-weken-regeling waren veel minder werkgevers bereid om asielzoekers in dienst te nemen. Mede daarom kwam Elvis moeilijk aan werk. “Als ik hoor dat ze buitenlanders zoeken voor het tekort op de arbeidsmarkt dan denk ik: maar we zijn er al!” vertelt Elvis in de podcast. Werk is voor hem erg belangrijk. “Ik wil nuttig zijn en gerekend worden tot de mensen die iets bijdragen aan de maatschappij.”

Luister naar het interview met onder andere Elvis over werken als asielzoeker.

 

 

Dat asielzoekers niet mochten werken, had grote gevolgen op de lange termijn volgens Maarten van Panhuis van RefugeeConnect. “Hoe langer iemand uit het arbeidsproces is, hoe moeilijker het is om er weer aan deel te nemen. Dus tegen de tijd dat iemand eindelijk een verblijfsvergunning krijgt, heeft diegene een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt.”

 

Er zijn meer belemmeringen voor asielzoekers die willen werken dan de 24-weken-regeling. Lees meer in Feiten versus verkiezingspraat: hoe zit het écht met migratie en werk?
 
⁠Deze podcast is het resultaat van een samenwerking met Ben & Jerry’s. Ben & Jerry’s Nederland bood OneWorld de financiële middelen om uitgebreid in de thematiek te duiken, maar bemoeide zich niet met de inhoud.⁠

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons