Achtergrond

D-Surf it! Fashion van plastic soep

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 2000 had ik het al kunnen weten: dit plastic is een probleem! Ik pakte een golf op Kuta Beach, Bali. Een waar surfparadijs, maar vreemd genoeg viste ik elke peddel die ik met mijn armen maakte een plastic zak uit het water.

Toen ik 2007 als reisleidster terugreisde naar dit ogenschijnlijk paradijselijke eiland, waar zoveel Nederlanders hun rust zoeken of surffrustratie teniet doen door de geweldige golven te berijden, ontdekte ik waarom al dat plastic aanspoelde.Plastic Desert Project D-Surf it! Fair Fashion Ind.

Plastic leeft 20 tot 100 jaar
Met de komst van de moesson veranderen de winden en dus ook de zeestromingen in Indonesië. Die stromingen nemen het vuil van buureilanden Lombok en Java mee. Sommig vuil zakt naar de zeebodem, maar plastic? Dat blijft natuurlijk drijven. De natuur doet er minimaal 20 tot 100 jaar over om het af te breken.

Plastic Soep
Het feit is wel, dat al dat zeeplastic uiteindelijk jaren later aan de kust van bijvoorbeeld Peru aan kan spoelen. En dat tafereel zag ik precies een jaar na mijn bezoek aan Indonesië in Peru. Ik trof plastic in de woestijn aan dat onderweg was naar zee om onderdeel te worden van de reeds bestaande Plastic Soep (een eiland van plastic in de oceaan). Maar wat mij betreft haalt het zijn eindbestemming niet!

Plastic Vissen
En dus begin ik in Peru. Aan de andere kant van waar ik ooit voor het eerst met al dat plastic werd geconfronteerd. Peru, een land waar bijna geen vis meer in de oceaan is door overbevissing en vervuiling. Dat plastic kan hoop bieden. Het bestaat al! Vis het uit de zee en de woestijn en maak het waardevol!

Tegen kinderarbeid
Het waardevol maken van plastic is niet heel ingewikkeld. Hergebruik het plastic door het al dan niet te bewerken. Door de ontwikkeling en productie ontstaan er lokaal banen. Voor jongeren van 14 jaar in een leerwerktraject en voor ouders in een coöperatie. Kinderen die nu nog genoodzaakt zijn het inkomen van hun ouders aan te vullen kunnen hierdoor weer naar school! Tegelijkertijd onderwijzen we de lokale jeugd over de gevaren van plastic voor gezondheid en natuur.

D-Surf it! Fair Fashion Ind
Recycle sieraden D-Surf it! Fair Fashion Ind. Plastic is een geweldig materiaal, zolang het op de juiste manier gebruikt wordt. Daar is het verkeerd gegaan. Maar niemand is daar mijn inziens schuldig aan, dat heeft te maken met de ontwikkeling van de industrie, de daarbij behorende technologie en opmars van de welvaart. Nu we meer kennis bezitten kunnen we het plastic dat door de westerse wereld ooit geïntroduceerd is in ontwikkelingslanden waardevol maken en verwerken door er nieuwe producten van te maken. En dat is precies wat D-Surf it! Fair Fashion Ind. met de RedisCover it! productlijn gaat doen!

Sluit je aan!
Heb je goede ideeën omtrent productontwikkeling, weet je veel van plastic, social media of crowdfunding? Kortom, wil je met D-Surf it! meedenken of steunen? Surf naar www.soulsurfers.org.

 

 

Because THEY deserve a prosperous future
Because NATURE deserves to be treated right
Because YOU deserve to look good!

Ride with Care!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons