Achtergrond

‘Crowdfunding levert naast geld ook goodwill op’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

WakaWaka maakt lampen en telefoonladers die volledig op zonne-energie kunnen draaien en verkoopt haar producten in ruim veertig landen. “Crowdfunding stond vijf jaar geleden aan de basis van ons bedrijf,” legt Camille van Gestel uit. “Via Kickstarter en Symbid hebben wij  ons eerste startkapitaal binnen gehaald. Door het publiek erbij te betrokken, hebben we vanaf dag één een schare fans gehad.”

Later werd er nog een aantal keer gecrowdfund, met name rondom het lanceren van nieuwe producten. Van Gestel: “Dan bieden we de mogelijkheid om het product als eerste in handen te krijgen. Dat kan een extra stimulans zijn om mee te doen.”

Niet dat veel van de verwachte eindgebruikers, die grotendeels in gebieden zonder elektriciteitsaansluiting wonen, mee zullen gaan crowdfunden, verduidelijkt van Gestel. “Maar het is niet voor niets dat we ook in Europa en de VS verkopen. Wie in een ‘westers’ land een WakaWaka koopt, financiert mee om het product in ontwikkelingslanden goedkoop te houden. Onze meest verkochte lamp en lader kost in Afrika zo’n 30 dollar, hier ruim het dubbele.”

Aandeelhouder 

Er zijn veel verschillende manieren van crowdfunding. Nu eens krijgt de geldverstrekker een optie op een product. Soms is er helemaal geen tegenprestatie en bij de huidige campagne is het zelfs mogelijk om aandeelhouder te worden. “Dat doen we nog maar voor de tweede keer,” aldus Van Gestel. Je kan tussen de 100 en 10.000 euro inleggen en ervoor kiezen om aandeelhouder te worden of na vijf jaar je inleg met rendement terug te krijgen. “Dat noemen ze een converteerbare lening,” legt Van Gestel uit.

Gevraagd naar de risico’s vertelt Van Gestel dat het crowdfundingsplatform onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) valt. “Bovendien heeft het platform Oneplanetcrowd zelf ook een behoorlijke due diligence. Met andere woorden, ze kijken goed of je een betrouwbare partij bent.”

Zonnelamp op afbetaling

WakaWaka gelooft dat het de snelle groei van de afgelopen jaren kan doorzetten. Binnen vijf jaar verkocht het bedrijf 700.000 solar lampen. Meer dan een miljard mensen leven in gebieden zonder elektriciteit, waar de lampen als veilig en duurzaam alternatief voor een vervuilende olielamp kunnen dienen.  Een enorme markt. “Maar het is wel belangrijk dat mensen het zich kunnen veroorloven,” zegt Van Gestel. “Dertig dollar is erg veel in een land waar veel mensen minder dan twee dollar per dag verdienen. Daarom is het ook mogelijk om een aanbetaling van zeven dollar te doen, en de lamp daarna met 75 cent per week af te betalen.”

Concurrenten van WakaWaka hebben een systeem bedacht waarbij zonnepanelen op afstand kunnen worden uitgeschakeld, en pas weer aangezet worden wanneer iemand zijn betalingsachterstand volledig heeft ingelopen. Dat gaat Van Gestel een stap te ver. “Dat is vrij pittig. Natuurlijk moeten producten wel betaald worden. Maar het kan een keer voorkomen dat mensen een weekje te weinig geld hebben. Doordat het bedrijf met coöperatieven samenwerkt waarbij gebruikers via hen op afbetaling een WakaWaka kopen, is er op een andere manier een betalingssysteem gerealiseerd waardoor gebruikers niet zonder energie komen te zitten. De systemen worden uiteindelijk bijna allemaal betaald, simpelweg omdat mensen in zien hoe belangrijk het is dat hun kinderen ’s avonds kunnen studeren bij een veilige lamp, in plaats van in de giftige walm van een paraffine lampje.”

De crowdfunding-campagne van WakaWaka loopt nog tot 4 december. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons